Ha egy diák végül megtér, az a magánügye

2013.09.02. 14:52
Egészen speciális a hajdúsámsoni általános iskolások helyzete. Eddig egyetlen iskola volt, de azt tavaly az önkormányzat gazdasági okokra hivatkozva a Hit Gyülekezetének adta. Ennek a helyi szülők egy része nagyon nem örült, foggal-körömmel harcoltak a döntés ellen, és végül kijárták, hogy az állam rendkívüli keretből közel félmilliárd forintért indítson állami elleniskolát. A hitgyülis iskola igazgatója azt ígéri, nem lesz felekezeti oktatás, az jár az intézménybe, aki akar, és az az egyház tart hitoktatást, amelyiknek csak kedve tartja. Nem lesz egyenruha és tandíj sem, viszont szigorúbb lesz minden, a kulcsszó mostantól a rend. A településen hétfőn 1075 gyerek kezdi meg alapfokú tanulmányait, nyolcvanan mennek az új állami iskolába, 995-en az egyháziba.

„Hát az tuti, hogy én nem jártam volna oda, most hallottam, hogy egyenruhát kell majd hordani, iszonyú szigorú lesz az oktatás, meg nyomják majd a vallásos hülyeséget” – mondja Hajdúsámsonban a főutcán sétáló fiatalember, aki tavaly volt nyolcadikos a település eddig egyetlen általános iskolájában, amit most a Hit Gyülekezete vett át. Egy másik járókelő, akinek két alsós gyereke kezdi meg a hitgyülis iskolában tanulmányait, azt mondja, hogy „abból baja nem lehet a gyereknek, hogy egyházi oktatást kap. Mondjuk, kicsit aggódom, mert olyanokat is hallottunk, hogy a fizetésünk egy részét be kell majd fizetni”. Két olyan anyukával is beszéltünk, akinek annak ellenére fogalma sem volt, melyik egyház tartja fenn az iskolát, hogy két gyereke is oda jár hétfőtől. Habár minden szülő nyilatkozott, hogy hová szeretné járatni a gyerekét, három munkanappal az iskolakezdés előtt a hajdúsámsoni szülők és diákok egy részének komoly zavar van a fejében, hogy mit is jelent az, hogy a 13 éve üzemelő helyi általános iskolát mostantól a Hit Gyülekezete tartja fenn.

Hajdúsámsonban rengeteg a gyerek

Hamza Gábor polgármester szerint kiemelkedően sok gyerek van a településen, mert a város mindössze kilenc kilométerre van Debrecentől, és a nagyvárosi panel árából a fiatal szülők szívesebben vesznek méretes hajdúsámsoni kertes házat. A megyeszékhely és kertvárosa között a közlekedés kiváló, így rengetegen költöznek Hajdúsámsonba, ott vállalnak gyereket, majd ingáznak debreceni munkahelyükre.

A város 14 ezer lakosából idén a polgármesteri hivatal adatai szerint 1075 gyerek iratkozott a helyi általános iskolák valamelyikébe. 995-en a Hit Gyülekezete által fenntartott II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézménybe, 80-an pedig az államiba, a debreceni Csapókerti Általános Iskola hajdúsámsoni tagintézményébe.

Nyár elején még úgy volt, hogy a helyi általános iskolások szüleinek nem lesz választása, és minden gyerekeknek a Hit Gyülekezete által fenntartott II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába kell járnia. Azoknak is, akiket a szülők morális, világnézeti vagy bármilyen okokból nem akarnak egyházi fenntartású iskolába adni. Ez a helyzet azért alakult ki, mert az 1999 óta az önkormányzat által fenntartott általános iskoláról 2012 elején kiderült, hogy az önkormányzat nem tudja tovább előteremteni a fenntartáshoz szükséges pénzt.

„Az államtól a diákok után járó normatívából a teljes költségnek mindössze 52-53 százalékát tudtuk finanszírozni, a többit az önkormányzatnak kellett előteremtenie” – állítja a polgármester. „Ez egy hatalmas intézmény, 1200 tanuló befogadására képes, zeneoktatást, művészeti oktatást kínál, így a rá fordított összeg visszavetette a település egyéb fejlesztéseit, és kevesebb jutott egyéb kötelező feladatok működési finanszírozására. Nincs művelődési házunk, rendőrségünk, nincs elég orvosi rendelő, rosszak az utak, az oktatás miatt nem volt meg az önerő ezek fejlesztésére. Ha öt évre átadjuk fenntartásra és működtetésre egy egyháznak – bármelyiknek – az iskolát, akkor 1 milliárd 400 ezer forintot spórolunk. A döntésünk elsődlegesen gazdasági volt.” Az egyházi normatíva majdnem kétszerese az államinak, így pusztán gazdasági okokat szemlélve kezdett az önkormányzat különböző elismert egyházaknál házalni az iskola fenntartói jogával. A polgármester szerint ahhoz, hogy a hajdúsámsoni gyerekek magas színvonalon tanulhassanak tovább, erre volt szükség.

Más egyháznak nem kellett a suli

Minden nagy egyházat megkeresett az önkormányzat, amelyek viszont nem éltek a hajdúsámsoni lehetőséggel. Nem úgy a Hit Gyülekezete, ami az utóbbi években a térségben egyre jelentősebb bázissal rendelkezik, Debrecenben például 4000 fős központja van, Hajdúsámsonban pedig 80-100 fős közössége és imaháza, információink szerint hívek ülnek többek között az önkormányzati képviselő-testületben és az – eddig állami, 2013-tól egyházi – iskola tanári karában is.

A gazdasági döntéssel azonban több szülő nagyon nem értett egyet, nem örültek annak, hogy a Hit Gyülekezeté lett az iskola. A 2012. májusi nyílt képviselő-testületi ülésen néhány szülő bekiabálva, sírva, üvöltözve próbálta megakadályozni, hogy az egyháznak adják az egy szem iskolát, de végül hét támogató, négy ellenző szavazattal és egy tartózkodással a hajdúsámsoni képviselők megszavazták a fenntartóváltást.

Ne deportálják a gyerekeinket! - botrányba fulladt a szavazás Hajdúsámsonban

Ezután több mint egy évig tartó jogi huzavona következett, az ellenzők mindent elkövettek, demonstráltak, így a hajdú-bihari kormányhivatal megtámadta az önkormányzat 2012. májusi döntését. A Debreceni Törvényszék októberben helyt adott a kormányhivatal keresetének, és úgy döntött, nem lehet a Hit Gyülekezetéé az iskola. Újabb csavarral a Debreceni Törvényszék döntését viszont a Kúria helyezte hatályon kívül idén februárban, megállapítva, hogy hogy a képviselő-testület 2012. májusi döntése jogilag rendben volt, így az egyház újra kérelmet adott be, amelyet végül helyben hagytak, és a gyülekezet végül megkaphatta az iskolát.

Pletyka pletyka hátán

Hajdúsámsonban rengeteg pletyka kering arról, hogy a Hit Gyülekezete mit tervez az iskolával, a kötelező egyenruha csak az egyik ezek közül, fizetős tankönyvről, a szülői fizetések százalékában mérhető tandíjról egyaránt hallottunk. Sándorné Sas Ildikó 2011 júliusa óta a II. Rákóczi igazgatója, azt mondja, a fenti pletykák egyikének sincs valós alapja. „Felekezetmentes oktatás lesz, a bérezés és a juttatások köre ugyanaz maradt, semmilyen kötelezettség nincs arra nézve, hogy a gyülekezet hitéletében részt kellene vennie a diákoknak, nincs semmilyen tandíj és egyenruha sem” – fogalmazott, és mint mondta, már kicsit elege van abból, hogy folyamatos figyelem veszi körül az iskolát. Minden egyház előtt nyitottak az iskola kapui, öt nagy történelmi egyház tart hitoktatást szeptembertől, a Hit Gyülekezete is.

Az igazgató szerint nem lesz felekezeti oktatás az intézményben, viszont „hűen az egyházi fenntartáshoz” nagyobb lesz a szigorúság, mint korábban. „A tanulók viselkedéskultúráján szeretnénk javítani, szigorúbb feltételeket szabunk. Nyilván nem úgy, hogy mától legyetek jók, de például megváltoztatjuk a házirendet, kiscsoportos tréningeket tartunk a diákoknak családi életre nevelés, konfliktuskezelés témakörökben, diákügyeletet vezetünk be, ők is a rendet vigyázzák majd” – mondja Sándorné. „Az egyházi fenntartó ilyen módon van hatással az iskola életére, igyekszünk hűek lenni az egyházi szemlélethez, és ennek megfelelően kialakítani szabályainkat. Ezeknek viszont nem része, hogy kötelező lenne elmenni a gyülekezetbe. Természetesen, ha valaki megtér, mert kapott egy isteni sugallatot, az mindenkinek a saját személyes döntése.”

Van választás, félmilliárdért

A beiratkozásig nyolcvan helyi gyerek szülei és az iskola száz pedagógusa közül tizenhatan döntöttek úgy, hogy nem akarnak egyházi fenntartású intézményben tanulni vagy dolgozni. A pedagógusok helyére már megvannak az újak, mondta az igazgató, vannak köztük olyanok, akiket az egyház ajánlott, de olyanok is, akiknek semmi köze a Hit Gyülekezetéhez. Az állam júliusban jelentette be, hogy közel félmilliárd forintot szán arra, hogy mégis legyen állami oktatás a településen; a 475,4 millió forintból két iskolaépületet újítanak fel, a Rákóczi korábbi két tagiskoláját a Jókai úton és a sámsonkerti településrészen. A II. Rákóczinak a település központjában található, háromszintes, impozáns iskolaépületéhez képest még szépen felújítva is kontrasztos a négy tantermes Jókai utcai állami intézmény. Lesz helye a közel félmilliárd forintnak, mert a mostani épület egy aszfaltút és egy földút találkozásánál épült, az udvarán két rozsdás hinta árválkodik, és például egyáltalán nincs fű, csak por.

„A szülőt megilleti a jog, hogy a gyermeke világnézetileg semleges köznevelésben részesüljön. A kormányzat a rendkívüli keretből csoportosította át ezt az összeget, amelyet kizárólag az épületek felújítására szánunk” – mondta Marekné dr. Pintér Aranka, az állami oktatási intézményeket fenntartó Klebelsberg Központ elnöke. „Minden egyházi átvételnél megvizsgáljuk, hogy a közösségnek mi a véleménye, és Hajdúsámsonban közel száz gyerek esetén fontosnak tartottuk, hogy legyen állami oktatási intézmény. Szeptembertől minden évfolyamon indul egy osztály, és ha később nő a tanulószám, meg lesznek teremtve az oktatás feltételei.”