Hatvankilenc hiba egyetlen rendeletben

2013.09.02. 12:29

Egy júliusi miniszteri rendeletben (70/2013. (VII. 31.) több mint száz jogszabályt módosított, de hatvankilenc módosítást elrontott a Vidékfejlesztési Minisztérium, és ezeket nem lehet végrehajtani – írja az arsboni.hu jogi folyóirat. A rendelet merőben technikai módosításokat tartalmaz, a korábbi szóhasználatot lecserélő új elnevezésekkel frissíti a jogszabályokat. Például, ahol korábban élelmiszer-ellenőrző „állomást” említettek a rendeletek, ott ezentúl „élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság” fog szerepleni. Kivéve, ahol nem.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban banális hibákat vétettek. Már hatálytalan rendeletet akartak például módosítani, vagy már korábban módosították a rendeletet, és kicserélték a változó elnevezéseket. A rendelet viszont itt-ott újra módosítana már lecserélt szöveget is.

Van, ahol a rendelet rossz bekezdésre hivatkozott, például a 10. § (2) bekezdésében szereplő „a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központja (a továbbiakban: MgSzH Központja)” szöveget akarta módosítani, de ilyen szöveg itt nem is szerepelt, hanem csak a 10. § (3) bekezdésben.

A rendeletet a jogszabály-alkotási szabályok szerint már legalább fél évvel korábban meg kellett volna hozni, tehát a minisztériumnak legalább hat hónapja volt a módosító rendelet előkészítésére, mégsem sikerült „hibátlanul” a munka. A rendelet különlegessége az is, hogy a megjelenése után három és fél órával már hatályba is lépett, tehát nem hagyott sok időt a változásokra való felkészülésre.