Irakba csempészték a magyar autókat

2013.09.02. 23:16
Több mint száz, Magyarországon gyártott autót vitt ki Irakba 2005 és 2009 között hamis papírokkal egy autócsempész banda. A Fővárosi Főügyészség ötven ember ellen emelt vádat az ügyben.

A Kossuth Rádió hétfő esti Krónikájában elhangzott: az autócsempészek a két magyarországi gyártású márkára - Suzukira és Opelre - szakosodtak. Olyan banki hitelre vett vagy lízingelt autókat kerestek, amelyeknek a tulajdonosai nem akarták, vagy nem tudták fizetni a részleteket. Az autókat néhány százezer forintért megvették, a tulajdonosaik pedig bejelentették, hogy ellopták a kocsit.

A Krónika információi szerint az autókat a szerbiai Palics mellett, egy tanyán tárolták. Onnan Bulgárián és Törökországon keresztül Irakba vitték őket, ott milliós haszonnal adták tovább. A török határőröknek lett gyanús, hogy ugyanazok az emberek rendszeresen autóval érkeznek, és mindig repülővel távoznak az országból, ezért értesítették a magyar hatóságokat.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta: az ügyben ötven ember ellen emeltek vádat orgazdaság, csalás, közokirat-hamisítás bűntette, valamint hitelsértés vétsége miatt. A vád szerint az elkövetési érték több százmillió forint. A Krónika úgy tudja, azokat is felelősségre vonják majd, akik nem tudták fizetni a részleteket, és inkább eladták az autóikat a csempészeknek. Ellenük hatóság félrevezetése miatt indult eljárás.