Kósa: A jó gyerekek, ha ütik őket, jól teljesítenek

2013.09.02. 23:40

Aki a rendszerben nem jól teljesít, ahelyett kell keresni mást, és a legtehetségesebb gyerek is elvész, ha nem fogják a kezét, mondta többek között az oktatási átalakításról tizenhat perces beszédében Kósa Lajos debreceni polgármester, a Fidesz ügyvezető alelnöke, aki hétfőn reggel a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban (TÁG) nyitotta meg a tanévet.

A Nol.hu-n olvasható beszéd szerint azt mondta, hogy amikor azzal az ötlettel álltak elő két éve, hogy csinálják meg a nemzetközi érettségi programot, akkor nem volt nagy a lelkesedés az iskola vezetésében, de senki sem mert ellentmondani, „mert akkor mi voltunk a fenntartó, és azt nem szokás csinálni, hogy azt mondják, nem."

Azt mondta, hogy egyelőre az intézményi eszközöket alakították ki az oktatásban, de a végleges munka még nem kezdődött el, egy ilyen oktatási program pedig húsz év alatt érhet be. „Most jön majd csak igazán az, amikor reményeink szerint jön a tanfelügyeleti ellenőrzés, jön a  fenntartói ellenőrzés, és megköveteli a kollégáktól, hogy jó teljesítményt kell leadni. És aki a rendszerben nem jól teljesít, ahelyett kell keresni olyat, aki jól teljesít" – jelentette ki.

A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a legjobb tíz százalék diáknak versenyképesnek kell lennie, az európai országokkal összevetve akár a listát vezető legjobb tíz százaléknyi finnel is. „A tanárokon, a minőségellenőrzésen, a minőségbiztosításon, a követelményeken múlik az, hogy egyébként a gyerekek hogyan fognak teljesíteni, mert amúgy a jó gyerekek, ha ütik őket, jól teljesítenek, de a legtehetségesebb gyerek is, ha nem fogják a kezét, akkor elkallódik, elvész."

A beszéd végéhez közeledve még a mostani diákok állóképességét is méltatta. „És még senki sem ájult el. Tehát a sportosságuk is dicséretet érdemel" – mondta. Hozzátette, hogy ők a gimnáziumban minden tanévnyitón fogadásokat kötöttek arra, hogy hány diák fog elájulni. A fogadás résztvevőinek nem volt szabad elájulniuk, mert ez diszkvalifikálta volna őket a versenyből, általában pedig négyen nem bírták állva a végéig.