Szabálytalanul szerzett érettségit az Élet Menete Alapítvány elnöke

2013.09.02. 12:28 Módosítva: 2013.09.02. 15:04

„Szabálytalan körülmények között szerezte érettségijét”, ezért bizalmi szavazást kért maga ellen Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke. Gordont a kuratórium megerősítette tisztségében, az elnök bocsánatot kért mindazoktól, akiknek csalódást okozott – írja a Népszabadság.

Gordon Gábor a lapnak elmondta, 18 éves koráig versenyszerűen sportolt, ifjúsági válogatott birkózóként. A tanulással nem foglalkozott, kapcsolatait felhasználva „valós teljesítmény nélkül kapott érettségi bizonyítványt”. Szerinte „a kilencvenes években sokan jutttak így iskolai papíropkhoz”, de már bánja, hogy hallgatott azokra a hangokra, amelyek őt is erre buzdították.

Az Élet Menete Alapítvány elnöke később az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen szerzett diplomát, a rektorra bízta, hogy ezt megtarthatja-e az előzmények fényében. Gordon szerint az ügy jogilag már régen elévült (az okirat-hamisítás elévülési ideje húsz év).

A szombat.org szerint Gordon a lépéssel előre akart menekülni, mivel egyértelmű volt, hogy az ügye ki fog szivárogni. A lap azt írja, „az egész ügy kezelése most inkább kármentésnek, politikai húzásnak tűnik, mint valódi lelkiismeret-vizsgálatnak ... a mostani coming out elsődleges célja nem is lenne egyéb, mint megőrizni az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnöki posztját, és a labilis status quo-t”.

Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának három tagja van, egyikük éppen a kuratórium által posztjában megerősített Gordon Gábor. Az elnök a Népszabadságnak azt mondta, először és utoljára nyilatkozott az ügyben.