A melegeket sújtó orosz törvények ellen tüntetnek Budapesten

2013.09.02. 15:18

Tüntetés lesz kedd este a budapesti orosz nagykövetség előtt a homoszexuálisokat és transzneműeket sújtó orosz törvények ellen. A Facebookon szervezett esemény leírása szerint „a legutóbb elfogadott, úgynevezett »meleg propagandát tiltó« törvény nem egyszerűen a meleg és transznemű közösség ellen irányul, hanem lehetetlenné teszi a melegséggel, transzneműséggel kapcsolatos tudományos párbeszédet és felvilágosító munkát is”.

A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy a homofób orosz törvénykezés miatt egyre több támadás éri az oroszországi szexuális kisebbségek tagjait. Volt, akit megöltek csak azért, mert meleg volt, de szervezett vadászatokat is tartanak szélsőjobbos orosz fiatalok a melegek ellen.

Az orosz törvények szerint egyébként nem megengedett, hogy meleg párok orosz gyerekeket fogadjanak örökbe. A szexuális kisebbségekhez tartozók elnyomásáról egyre több szó esik, színészek állnak ki az orosz melegek mellett, és tiltakoznak a törvények ellen.

A melegek romló helyzete miatt a berlini polgármester is levelet írt moszkvai kollégájának, Oroszországban pedig rendszeresen betiltják a melegjogi tünetéseket.

A keddi budapesti tüntetéshez csatlakozott az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság a Melegekért és a Magyar LMBT Szövetség is.