Úttörők várták Orbánt a törökbálinti tanévnyitón

2013.09.02. 13:00
Úttörőnek öltözött hallgatói hálózatos diákok várták Orbán Viktort a törökbálinti rendhagyó tanévnyitón. A diákok a Rákosi-korszakra hajazó stílusban megírt szórólapokat osztogatnak, miközben magnóról mozgalmi dalokat játszanak. Amikor kérdezték tőlük, hogy kik ők, azt felelték, hogy a Fidelitastól jöttek. A polgármester nagyon köszöni. Mindenkinek. Orbán az erkölcstan szükségességéről, a sport fontosságáról beszélt.

Kilenc hallgatói hálózatos tüntető várta úttörőnek öltözve Orbán Viktort a törökbálinti rendhagyó tanévnyitón. A tiltakozók szórólapokat osztogattak, és azt skandálták, hogy „Éljen a Viktor, éljen a párt!”

A szórólapon többek között azokra az igazgatói kinevezésekre hívták fel a figyelmet, ahol plagizált pályázatokkal vagy a helyi tantestület ellenében neveztek ki iskolaigazgatókat. Mint írják, „a belső bomlasztók – a tanári munkaközösségek, szülők, diákok – aknamunkája ellenére számos helyen sikerült a Párt jelöltjét igazgatói székbe juttatni!” A szórólapot „Éljen a fejlődés! Éljen a Párt!” felkiáltással zárták. A HaHa a Facebookon egy szatirikus közleményt tett közzé.

A tüntetők elemes magnóról mozgalmi dalokat játszottak, néhány, a miniszterelnök mellett szimpatizáló résztvevő lökdösni kezdte a tüntetőket. A rendőrség hamar közbelépett, és egy kissé hátrébb szorította a tiltakozó diákokat. A rendőrök igazoltatták a tiltakozókat.

A tüntetők között a HaHa néhány ismert arca is megjelent, többek között Turai Eszter és Birtalan Gergő is. Amikor az iskola bejáratánál a biztonságiak kérdezték a diákokat, hogy kik ők, azt felelték, hogy a Fidelitas képviselői. Az épületbe nem engedték be a tiltakozó diákokat.

Az Ifjú Demokraták vezetője, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ifjú barátja, Szarvas Koppány Bendegúz is megjelent a tanévnyitón. Ő egy táblát tartott, amin a beígért pedagógus-béremelés hiányát kéri számon.

A polgármester köszöni szépen

A polgármester köszöni mindenkinek, például a Swietelskinek és alvállalkozóinak, valamint a kormánynak, hogy létrejöhetett az iskola. Az építkezés forrásait az ideköltöző távközlési cég adója tette lehetővé, sportcentrum, fallabdapálya, szauna, kétmedencés uszoda is van benne, a fűtést-hűtést nagy részben geotermikus energiával oldják meg.

Aradszki András országgyűlési képviselő egy idézettel nyit, szerinte „a tanítás az optimizmus legnemesebb megnyilvánulása”. Örül annak, hogy egy huszonegyedik századi iskolakomplexumban lehet. Kicsit szidja az előző kormányokat, és ő is köszöni szépen az új kormánynak, hogy segítettek az iskola felépítésében. „Aki iskolát épít, bízik nemzetének jövőjében” – mondta.

Orbán: elkerülhetetlen volt az erkölcstan bevezetése

A miniszterelnök kiemelte a beszédében, hogy nem emlékszik olyan esetre, hogy a kormánytól valaki sportcentrum építéséhez kért volna támogatást, és a kormány ezt megtagadta volna. Tehát, ha a választók újra megválasztják miniszterelnöknek, további sportpályákra számíthatunk.

A miniszterelnök szerint mindenki azon gondolkodik, hogy hogyan lehet emelkedő pályára állítani Európát, erre viszont nincs közös európai válasz, „mi arra jutottunk, hogy az Magyarországot alapjaiban kell megújítanunk, újra kellett gondolni az egész magyar életet”.

Orbán elmondta, hogy elkerülhetetlen volt az erkölcstan bevezetése, mivel olyan emberek nevelése a cél, akik különbséget tudnak tenni jó és rossz között. Minden ország olyan lesz, amilyen az ifjúság, a miniszterelnök szerint ezért fektetünk annyi energiát az oktatásba és a sportba. Rögös út volt, mire megépült ez az iskola, de végül állami segítséggel sikerült pontot tenni a végére. Ez az iskolaberuházás a legnagyobb ilyen jellegű beruházás volt a rendszerváltás óta.

A miniszterelnök szerint fontos az is, hogy az általános iskolások ingyen kapjanak tankönyveket, és méltatta a pedagógusok új előmeneteli rendszerét is. A mai nap is arról szól, hogy volt értelme belekezdeni Magyarország megújításába, ha ezen az úton haladunk, minden iskolás ilyen szép iskolában tanulhat majd – zárta beszédét Orbán.

A polgármester végül körbevezette a miniszterelnököt az iskolán, a diákok pedig a tanévnyitóra magukkal hozott tankönyvcsomaggal várták, hogy elkezdődjön a tanév.