Az ENSZ-főtitkár nem akar szíriai háborút

2013.09.03. 22:21

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a  Szíria elleni  beavatkozás csak további vérontáshoz vezetne a közel-keleti országban. Az erő alkalmazása csak a világszervezet felhatalmazása vagy önvédelem esetén lenne jogszerű, mondta. Ban Ki Mun azután nyilatkozott a kérdésben, hogy Barack Obama amerikai elnök több vezető republikánus politikus támogatását is megszerezte egy esetleges beavatkozáshoz, amelyről szeptember 9. után dönt az amerikai törvényhozás.

Obama korábban úgy nyilatkozott, hogy az ENSZ BT beleegyezése nélkül is kész akciót indítani, mivel a szervezet lebénult, és képtelen felelősségre vonni Bassár el-Aszad szíriai elnököt. Amerikai, francia és brit vádak szerint Aszad erői augusztus 21-én vegyi fegyvereket vetettek be felkelők ellen a szíriai polgárháborúban, ami nyugati politikusok szerint büntetést követel.

John Kerry külügyminiszter a szenátus külügyi bizottsága előtt az mondta, hogy az Egyesült Államok nem fog bevetni szárazföldi haderőt Szíria ellen. Nem hadba akarnak lépni, csak el akarják rettenteni az Aszad-rezsimet attól, hogy újra vegyi fegyvereket vessen be.

A támadásra való kongresszusi felhatalmazással kapcsolatban Robert Menendez, az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke úgy vélekedett, hogy az a szövetségi felsőházban meg fogja kapni az elfogadáshoz szükséges 60 szavazatot, de a jóváhagyás jóval szűkre szabottabb lesz annál, mint amire a Fehér Ház az általa benyújtott tervezet szerint számított.

Kerry a meghallgatáson elmondta, hogy az Egyesült Államok a lehető "legszélesebb körű" koalíciót akarja létrehozni a Szíria elleni fellépéshez. A miniszter Franciaországot, Törökországot, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket említette meg a legaktívabb partnerek között.

Oroszország és Kína ugyanakkor három alkalommal is megvétózta a BT-ben, hogy a szervezet Aszadot elítélő és Szíriát szankciókkal fenyegető határozatot hozzon, a legutóbbi gáztámadással kapcsolatos bizonyítékokat pedig nem találták elégségesnek ahhoz, hogy változtassanak álláspontjukon.

Bíróság elé kellene állítani a felelősöket

"Elismerem, hogy meg kell akadályozni a vegyi fegyverek újbóli bevetését. Ugyanakkor számba kell venni, hogy az esetleges megtorlás milyen hatással lesz a további vérontás megakadályozására és a konfliktus politikai rendezésére irányuló erőfeszítésekre" - mondta Ban Ki Mun.

Az ENSZ-főtitkár hozzátette, hogy ha valóban vegyi fegyvereket vetettek be Szíriában, az "a nemzetközi jog súlyos megsértése és felháborító háborús bűncselekmény", amelynek felelőseit bíróság elé kell állítani.

Az ENSZ korábban vegyifegyver-szakértőket küldött Szíriába az állítólagos gáztámadás kivizsgálására. Ők már elhagyták az országot, és a helyszínen felvett mintákat elemzik. Az amerikai, a brit és a francia titkosszolgálat más bizonyítékokra hivatkozva azt állítja, hogy biztosan történt gáztámadás, amelyet Aszad erői követtek el.