Katonák vonulhatnak a MÁV-hoz

2013.09.03. 17:02

Együttműködési megállapodást írt alá Hende Csaba honvédelmi miniszter és Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója kedd délután. A megállapodás célja, hogy elősegítse a Magyar Honvédség állományából önhibájukon kívül kiválni kényszerülő katonák többségi állami tulajdonba tartozó társaságoknál történő foglalkoztatását.

Hende szerint a honvédség, természetéből fakadóan egy olyan szisztémában működik, hogy mindig vannak, akik kiesnek az előmeneteli rendszerből, hiszen „nem minden alezredesből lehet ezredes és nem minden ezredesből lehet tábornok”. Sokan pedig önhibájukon kívül, akár egy baleset miatt nem tudják folytatni katonai szolgálatukat. Mivel a kormány megszüntette annak lehetőségét, hogy 20-25 év szolgálat után nyugdíjba vonulhassanak a katonák, így Hende szerint azoknak, akik továbbra is közszolgálatot szeretnének végezni, lehetőséget kell biztosítani.

Ennek első lépése ez a megállapodás a MÁV-val. A honvédelmi miniszter elmondta, azért éppen a MÁV az első állami tulajdonú társaság akivel megállapodást írtak alá, mert ez a cégcsoport sokkal nagyobb, mint a honvédség és sok területen van átfedés a két szervezet között: a honvédségnek is van például szállítmányozási, logisztikai részlege, ráadásul a tisztek többsége műszaki végzettségű, így könnyebben helyezkedhetnek el a MÁV-nál. A szükséges átképzési költségeket a honvédség állja.

Garantált állami foglalkoztatás

Hende Csaba elmondta, hogy a dolog természetesen önkéntes, aki kéri annak a neve és adatai egy adatbázisba kerülnek, amiből a MÁV, ha szüksége van külső munkaerőre tud válogatni, állásinterjúra hívni embereket.

Aki lojális volt az államhoz, ahhoz az állam is lojális. Senkit nem hagyunk az útszélén. Senkinek nem engedjük el a kezét.

- mondta Hende egy szuszra és hozzátette, hogy a kormány meg van arról győződve, hogy a magyar honvédek rendkívül magas felkészültségűek, a morális tartásuk pedig nemzeti kincs. A honvédelmi miniszter hozzátette, hogy természetesen az egész közszféra nyitva áll az érintett honvédek - körülbelül évi 200 fő - előtt: a további, több, mint 50 állami vállalattal is terveznek aláírni ilyen megállapodást. A folyamat egyébként is üdvözölendő Hende szerint, hiszen:

Hiányzik a katonás fegyelem a közszféra egész területéről. Akár iskolai, kollégiumi nevelőkről, akár bármilyen közalkalmazottról beszélünk.