Félmilliárd forintot kapott a felcsúti fociszakközép

2013.09.04. 11:49

Hat hónap alatt több mint 105 milliárd forintot forintot osztott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma különböző szervezeteknek – számol be az Átlátszó blogja. A támogatottak listája augusztus óta nyilvános: 725 tételt tartalmaz, de ahogy az Átlátszó írja, a kedvezményezett szervezetek száma ennél jóval kevesebb, mert egy szervezet akár négy-öt különböző jogcímen is kaphatott támogatást.

A táblázat elején szerepel a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány. A szervezet a helyi Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakmunkásképző felépítéséhez kapott a tárcától 500 millió forintot – ebben az iskolában az akadémián tanuló focitehetségek tanulhatnak. Más közoktatási intézmény ennél szerényebb támogatásban részesült, a második legnagyobb támogatást, 98 millió forintot a Fóti Ökumenikus Közművelődési Egyesület kapta, a pécsi Gandhi Gimnáziumnak 65 millió forint jutott, a Belvárosi Tanodának már csak 17 millió.

A legnagyobb egyösszegű támogatás viszont szintén a focihoz kötődik: 9 milliárd forintnyi támogatás jut a debreceni stadionépítésre a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft.-n keresztül. Szintén a futballt támogatja az az 1,7 milliárd forint, amit az MLSZ kapott az utánpótlás-nevelés támogatására az EMMI-n keresztül. De 1,5 milliárdot költött az EMMI a négy év múlva, 2017-ben Győrben megrendezésre kerülő XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megvalósításának I. ütemére, és 6,2 milliárdot kapott eddig a költségvetésből a Magyar Olimpiai Bizottság.

D VAJ20030126004
Fotó: Vajda János

Abszolút értékben a nem állami vagy önkormányzati szervezetek közül a katolikus egyház kapta a legtöbb pénzt a magyar államtól – írja az Átlátszó. A költségvetés 11 milliárd 137 millió forintot fizetett ki az egyháztörvény alapján, további 1,3 milliárd jutott katolikus hittanoktatásra, 400 millió egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények támogatására, 1 milliárd az egyházi személyzet bértámogatására, és 6 milliárd az egyszázalékos felajánlások kötelező állami kiegészítésére: ez összesen néhány millió híján 20 milliárd forint.

A támogatottak között van még a Kommentár Alapítvány (a Kommentár című jobboldali periodika kiadója), amelyet ötmillió forinttal segítenek, de ez elenyésző összeg ahhoz a 210 millió forinthoz képest, amit az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkra költenek. Kastélyokra is megy a pénz: a keszthelyi és a gödöllői kastély fenntartása közel 450 millióba került az államnak.

De jutott pénz a HÖOK-ra is (100 millió forint), s 435 millió forinttal lett gazdagabb Lezsák Sándor Népfőiskolai Alapítványa.

A 105 milliárdból a kortárs művészeknek is csurrant-cseppent: a JAK és a Magyar Filmművészek Szövetsége egymilliót, a fotóművészek 3,5 milliót kaptak, ahogy a Magyar Pen Club is, de még a magyar grafikusoknak is jutott 400 ezer forint. Ugyanennyit kap a Magyar Színházi Társaság is, a műfordítók egyesülete pedig még ennél is többet, kerek félmilliót – jegyzi meg az Átlátszó.