Az a legjobb, hogy nem kell aludni délután

2013.09.05. 16:52
Rozi nyáron volt hétéves, hétfőn kezdte az általános iskolát. Élete harmadik iskolai napján a lakhelyéhez közeli játszótéren adott interjút az iskolakezdés örömeiről és nehézségeiről. Rosszul aludt az első nap előtti éjszakán, és kicsit sokallja, hogy hat tanórán át kellett egy helyben ülnie rögtön a második napon, de alapvetően imádja az egészet. Már piros pontot és csillagot is kapott.

Index: Hétfőn kezdted az általános iskolát, de kedden volt a legelső rendes napod, ahol tanórák is voltak. Milyen volt?

Rozi: Nagyon korán keltem első nap. Átmentem mamáékhoz hajnalban, éppen, amikor kellett volna kelnem, és a mama is épp akkor kelt fel. Este nem nagyon tudtam elaludni.

De miért nem tudtál aludni? Mire gondoltál?

Izgultam, hogy másnap mi lesz. Izgultam, hogy ha nem tudok elaludni, akkor reggel nem tudok felkelni, és nem tudok odaérni a suliba. Hogy elkések, és lemaradok az órákról.

Anyukád mondta, hogy napokkal az iskolakezdés előtt rosszul aludtál.

Át szoktam menni olyankor hozzájuk. A testvérem pedig hajnalban, és akkor megnyugszunk.

Korábban mész aludni, amióta iskolás vagy?

Most nyolckor megyek, régebben meg inkább kilenckor-tízkor.

Milyen volt életed legelső órája? Mit tanultál azon?

Betűket írtunk. Vagyis a betűket tanultuk írni. Fekvő egyenest, álló egyenest rajzoltunk. Mondjuk, én már tudok írni, azt mondta a tanító néni, hogy emiatt fogok kapni másmilyen feladatokat, amik csak az enyémek. A fekvő egyenesre és az álló egyenesre viszont kaptam egy L betűt, ami azt jelenti, hogy „láttam”. És egy csillagot is. És egy piros pontot is kaptam. Vagy néhányat. Feketét viszont még soha.

Van olyan az osztályban, aki kapott?

Nem, dehogyis. Éva nénink és Csilla nénink van, és mondták, hogy nem nagyon szoktak fekete pontot adni, mert nem szeretnek olyat adni. Nagyon aranyosak velem.

Harmincketten vagytok az osztályban, és van néhány fiú, akivel csoporttársak voltatok az oviban. Rajtuk kívül van olyan gyerek, akivel már összebarátkoztál?

Már rengeteg barátom van! Van egy Lili és egy Aliz. Ja, nem Aliz, csak mindig elfelejtem a nevét. Lívia! És még van egy, csak arra sem emlékszem. De a Lívia ma megölelt, képzeld el.

Mi volt ma az ebéd az iskolában?

Paradicsomleves, uborka és valamilyen tarhonyás hús. A tarhonyásból hagytam egy kicsit, de a paradicsomleves isteni volt. Olyan volt az ebédlő, mint egy étterem. Vettünk egy tálcát, kanalat, villát, és van egy hosszú asztal, amin végig kell húzni a tálcát, és a tanító néni segít rátenni az ebédet, és aztán megfogom a tálcát, és irtózatosan nehéz, és viszem a helyemre. Azt mondta a tanító néni, hogy negyedikben már futni fogok a tálcával. Hát, nem hiszem.

Mi a legjobb – így három nap után eddig az iskolában?

Az, hogy nem kell aludni délután (nagyot nevet). És hogy a mama minden nap ír üzeneteket, és beteszi az uzsonnás dobozomba. Mert már tudok olvasni. Ma például azt írta, hogy boldog névnapot, legyen szép napod, és hogy este ünnepelünk. Megyünk a cukrászdába.

És mi a legrosszabb az iskolában?

Ha fekete pontot kapok.

De nem is kaptál.

De ha kapnék, az nagyon rossz lenne. És a hat óra. Az nagyon nehéz volt, hogy egy helyben kellett ennyit ülni. Tegnap és ma is hat órám volt. Volt egy nagyon hosszú szünet, megettem a szendvicsemet, ittam, és akkor olyan álmos voltam, hogy rádőltem a padra, és becsuktam a szemem. A többiek is bent maradtak és pihentek. Ebéd után is megint tanulás volt. És ma még házi feladat is volt.

Hat órád volt, és még kaptál házi feladatot is?

Nem. Tegnap az iskolában megcsináltuk délután a házi feladatot is, de ma a papa elhozott hamarabb a névnapom miatt, úgyhogy elhoztuk a házit. Akkor kell megcsinálni, ha hazaérünk a játszótérről. Nem reggel, mert akkor elkapkodnám. Egyeneseket kell írni és színezni.

Mindennap ilyen sok órád lesz?

Azt hiszem, pénteken csak öt. (Édesanyja pontosít: „Hétfőn, kedden és szerdán hat, csütörtökön és pénteken öt órája van, ezekből minden nap az egyik a testnevelés.")

Tornaórád mindennap van?

Igen, de nem vettünk át tornaruhát, csak kimentünk az udvarra, és futkároztunk, meg törpejárás volt. Egy nagyon kicsit csaltam, mert leguggoltam, de nem csoszogtam, hanem ugráltam. A tanító néni meg is kérdezte, hogy veréb vagyok-e.

Az évnyitón mi volt?

A nagyobbak énekeltek, és beszéd is volt, elmondták, hogy meghalt a portás bácsi, és új portás bácsi lesz. Aztán bementünk az osztályba, és játszottunk. Hosszú padokban ülünk, nem párosával, hanem sokan egymás mellett.

Miben más az óvoda, mint az iskola?

Abban, hogy nem alszunk délután. Nem játszunk olyan sokat, és a vécé is külön van. Az oviban együtt volt a fiú- és a lányvécé, itt meg külön van. És van iskolatáskám is. Szívecskés és koronás, majd megmutatom.

Nehéz?

Papa viszi. Nagyobb a táska, mint én.

Ma mit kellett belerakni?

Azt hiszem, öt vagy hat könyvet és három füzetet. A könyvet bent tartjuk az iskolában, csak most kellett bevinni.

Mi az, ami legjobban hiányzik az oviból?

Az alvás.

Az előbb azt mondtad, hogy az a jó az iskolában, hogy nincs alvás.

Csak vicceltem, igazából a játék hiányzik. Van egy kicsi játék, de az udvaron sokkal kevesebb játék van. Házikó van, és kisvonat, az oviban volt mászóka is, csúszda is, hinta is. Nekem elég lenne, ha lenne egy hinta. Akkor egész nap hintáznék.