Az MSZP nem köt szövetséget Schmuck Andorral

2013.09.06. 12:44

Pénteken a szocialisták Jókai utcai székházában folytatott megbeszéléseket Mesterházy Attila és Schmuck Andor vezetésével az MSZP és a Magyar Szociáldemokraták Pártja (Szocdemek), melyek nem vezettek sikerre.

Közleményében az MSZP elnöke azt írta, a Szocdemeknek a nyugdíjasok élethelyzetének javítását célzó 15 pontos javaslatcsomagjából csak nyolcat találtak elfogadhatónak, héttel kapcsolatban aggályokat fogalmaztak meg. A két párt ugyanakkor egyetért abban, hogy a nyugdíjas társadalmi csoport kiemelt érdekképviselete a következő kormányzati ciklus prioritása lesz. Mivel az MSZP nem tudta teljesíteni a Szocdemek azon kérését, hogy mind a 106 egyéni jelölt garanciát adjon a 15 pontos javaslat megvalósulására, a két párt nem köt választási szövetséget. A tárgyaláson ezen túl sem listás helyekről, sem egyéni választókerületekről nem esett szó, mert a Szocdemek ilyen igényt nem fogalmaztak meg – áll a szocialista közleményben.

A Szocdemek 15 pontjában egyebek mellett olyan követelések vannak, mint a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetése, a nagyszülők után járó adókedvezmény vagy a 100 százalékos gyógyszertámogatás-emelés.

„A választási együttműködés meghiúsulása ellenére a Magyar Szociáldemokraták Pártja és a Magyar Szocialista Párt azonos pártcsaládba tartozva fontosnak ítéli a kölcsönös tisztelet és értékalapú együttműködési szándék megőrzését. Ennek keretében a tárgyalódelegációk megállapodtak abban, hogy a két párt közös koncepciót dolgoz ki egy európai idősügyi charta kidolgozására″ – írják Schmuck Andorék nyilatkozatukban.

Az MSZP a héten Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával is megbeszélést folytatott, a tárgyalások ott is megakadtak.