Bilincsbe verve vitték el a médiahatóság főtanácsadóját

2013.09.06. 13:02 Módosítva: 2013.09.06. 16:22
Filmbe illő kommandósakció zajlott le a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság épületében. Egyenruhások fogták el a szervezet elnöki főtanácsadóját, majd a csapat házkutatást is tartott a tavasszal elhunyt NMHH-elnök, Szalai Annamária egykori bizalmasának irodájában.

Az Index több forrásból is megerősített információja szerint az NMHH budai, Ostrom utcai központjából vitték el Péceli Edit főtanácsadót. A mintegy tíz napja lezajlott elfogási akciót az esetet ismerők szerint filmekbe illően koreografálták a hatóságok.

A főtanácsadót munkaidőben, az irodájában vették őrizetbe, majd meg is bilincselték. Úgy tudjuk, hogy az akció során házkutatást tartottak a főtanácsadó irodájában, ahonnan iratokat is elvittek, később pedig átvizsgálták Péceli Edit kocsiját is.

Péceli Edit még Szalai Annamária elnöksége idején került az NMHH-hoz. Bár hivatalosan elnöki tanácsadói munkakörben tevékenykedett, Szalai súlyos betegsége idején elkezdte, majd a halálát követő időszakban szinte teljesen átvette a médiahatóság informális irányítását. A hvg.hu úgy tudja, hogy Pécelinél volt Szalai Annamária pecsétje is.

Az Indexnek többen is azt állították, hogy Péceli komoly konfliktusba került Fodor Gergellyel, aki akkor az NMHH kabinetfőnöki posztját töltötte be. A párharcot Péceli nyerte, Fodor április végén távozott a médiahatóságtól, pár héttel később pedig már vezetői állást kapott a Terrorelhárítási Központ Társadalmi Kapcsolatok osztályánál. Fodor Gergely az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy nem tudott Péceli Edit elfogásáról.

Az NMHH berkeiben széles körben ismert az elfogás története, az ügy hátteréről azonban nincs információ, de többen azt állították, hogy Péceli többször nyilván valóvá tette, hogy köze van a nemzetbiztonsági szolgálathoz.

Az ORFK kommunikációs osztálya azt írta, hogy „a rendőrség – hatáskörébe tartozóan – az Index által kérdezett intézkedést nem foganatosított”.

Az NMHH cikkünk megjelenése után közzétett közleménye nem cáfolta az elfogási akcióról szóló információkat. A médiahatóság szerint Péceli Edit, az NMHH biztonsági igazgatóságának munkatársa, akinek Szalai Annamária betegsége idején kizárólag az elnöki munkához kötődő, személyes, biztonsági kérdésekkel kapcsolatos feladatok ellátására volt hatásköre és felhatalmazása. Az NMHH megfogalmazása szerint az „egykori” elnöki főtanácsadói megbízatása valójában ezt a tevékenységet fedte le, és nem volt, illetve nem is lehetett sem formális, sem informális befolyása a médiahatóság vezetésére, munkájára vagy döntéseire.

Váratlanul távozott az MTVA vezérigazgató-helyettese

Egyes forrásaink szerint az ügynek köze lehet ahhoz, hogy múlt hét pénteken távozott az MTVA címzetes vezérigazgató-helyettese, Frei János, aki Böröcz István vezérigazgató kabinetfőnöke is volt. Informátoraink szerint Frei a közmédia közleményével ellentétben nemcsak az MTVA egységesítésében vett részt, hanem jó ideje ő tárgyalt a külsős műsorok beszállítóival. Freit többen az NMHH embereként írták le, távozása váratlanul és hirtelenül történt. Az MTVA sajtószóvivője, Lencsó Rita kérdéseinkre csak annyit válaszolt, hogy a közleményen kívül mást nem kívánnak kommunikálni az ügyről, így azt sem tudtuk meg, hogy Frei felmondott vagy kirúgták-e, és azt sem, hogy ki lesz az utódja.