Felmentették a beteg kislányát megfojtó anyát

MTI/Index
2013.09.06. 18:25

Első fokon felmentette a beteg gyermekét megfojtó nőt a Nyíregyházi Törvényszék, mert a szakértői testület szerint cselekménye elkövetésekor nem volt beszámítható állapotban.

A nyíregyházi vádlott élethelyzetét kilátástalannak tartva határozta el, hogy öngyilkosságot követ el, és előtte megöli gyermekét is. 2011. novemberében Nyíregyháza-Kistelekiszőlőben lévő családi házukban egy párnával megfojtotta gyermekét, majd gyógyszereket vett be és alkoholt ivott rá. Az asszony hazatérő férje értesítette a mentőket, de a három éves kislányon már nem lehetett segíteni.

Az asszony kihallgatása során elismerte a bűncselekmény elkövetését, amelyet azzal indokolt, hogy már nem bírta elviselni a gyereke folyamatos egészségügyi ellátásának nehézségeit. A kislány betegsége koraszületése során alakult ki, születése után három hónapig kórházi kezelésre szorult.

A bíróság megállapította: a nő a bűncselekmény előtt tartós lélektani válságban volt saját betegsége által kiváltott depressziója és a kisgyermek nem megfelelő növekedése miatt.  A nő beszámítási képességét több szakértő is vizsgálta az eljárás során. Az ellentmondásos vélemények után végül az Egészségügyi Tudományos Tanács testületének állásfoglalását kérték.

A kiadott szakvélemény szerint a vádlott a cselekményét kóros elmeállapotban követte el, tettének következményeit nem tudta felismerni, vagy felismerés esetén nem tudott volna megfelelően cselekedni. Az első fokon eljáró bíróság a szakértői álláspontot maradéktalanul elfogadta. Mivel a vádlott  beszámítási képessége hiányában nem volt büntethető, felmentette az emberölés vádja alól. Az ügyész fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős.