Hunvald: Ártatlan vagyok

2013.09.06. 13:26

Ártatlanságukat hangoztatták az utolsó szó jogán a vádlottak a Hunvald-ügy másodfokú tárgyalásán. Hunvald György volt szocialista polgármester az ügyészséget bírálta az eljárásban elkövetett hibákért, a perbeszédben is előforduló tárgyi tévedésekért, valamint az eljárás elhúzódásáért.

Gál György, a budapesti VII. kerületi önkormányzat volt szabad demokrata gazdasági bizottsági elnöke az utolsó szó jogán hangsúlyozta, semmi olyan bűncselekményt nem követett el, ami miatt az elmúlt öt évből több mint négy és felet előzetesben kelljen töltenie. A másodfokú eljárásban csütörtökön elmondott perbeszédében az ügyész és Gál, valamint Hunvald védője is az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte.

A Fővárosi Törvényszék az erzsébetvárosi, milliárdos nagyságrendű ingatlanpanama és korrupciós ügyek vádjával indított perben tavaly februárban első fokon, nem jogerősen másfél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte Hunvald Györgyöt, nyolc és fél évre Gál Györgyöt.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottak – különböző módon és eltérő mértékben – köthetők a többi között a főváros VII. kerületében lévő ingatlanok pályázat nélküli értékesítéséhez, baráti körhöz tartozókkal tényleges munkavégzés nélküli szerződések megkötéséhez, hivatali telefonok szabálytalan használatához, az úgynevezett polgármesteri kerethez tartozó lakások bérleti szerződésének kötéséhez, majd e lakások értékesítéséhez a baráti körnek.

Az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla elfogultságot jelentett be, ezért a Kúria a Szegedi Ítélőtáblát jelölte ki másodfokú bíróságként. Az eredetileg huszonöt vádlottat érintő per több ember esetében jogerőre emelkedett, így a másodfokú eljárásban tizenketten álltak a táblabíróság előtt.