Majdnem négy évig nyomoztak a Tiszába fúlt koszovóiak ügyében

2013.09.06. 11:21

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte a nyomozást, és vádemelést javasol a 2009-es tiszai tragédia ügyében, írja a Police.hu.

2009. október 15-én éjjel tizennyolc illegális migránsból tizenöten, köztük gyerekek fulladtak a Tiszába, amikor Szeged közelében felborult a csónakjuk. Szerbiából csempészték őket Magyarországra.

Az ügynek két gyanúsítottja van: T. Krizsan albán nemzetiségű szlovák állampolgár és T. Nándor szerb állampolgár, aki szinte biztosan magyar nemzetiségű.

A rendőrség közleménye szerint az NNI szorosan együttműködött a koszovói és a szerb hatóságokkal, az embercsempész-hálózat szinte minden tagját elfogták. Mint írták, „pontosan sikerült rekonstruálni az elkövetés folyamatát”.

A koszovóiakat először Szerbiába, majd a határ közelében lévő szabadkai pihentetőhelyre szállították. Ezután a Tisza szerb oldalán lévő csónakhoz kísérték őket.

Szerbiában tizenegy ember ellen indult eljárás. Ők szállították a migránsokat, és szállást adtak nekik. Koszovóban nyolc embert ítéltek el, akik a kiutazást előkészítették, megszervezték.

T. Nándor más bűncselekmény miatt jelenleg börtönben ül.