Bűncselekménnyel vádolják a millásokat

2013.09.07. 14:46

Bűncselekménnyel gyanúsították meg az Orbán lányának esküvője előtt royal weddingező Milla aktivistákat. Az Együtt 2014 egyik alapítóját és a párt aktivistáját azután vitték be pénteken a II. kerületi rendőrkapitányságra, hogy a kerületőrök lakossági bejelentés miatt igazoltatták őket.

Az aktivisták Orbán Ráhel templomi esküvőjének helyszínén, a Margit körúti ferences templomnál a friss, meleg aszfaltba a ‘Royal wedding 2013’ kifejezést vésték bele a kulcsukkal. A végeredményről készült képeket feltették a facebookra is.

Délután öttől nagyjából fél kilencig voltak bent a rendőrségen, mondta szombati sajtótájékoztatóján Simándi Szelim, az egyik Együtt aktivista. Szerinte a rendőrök kifejezetten barátságosak voltak velük, és bár a kihallgatás elhúzódott,  a román-magyar meccsről érzése szerint a rendőrök sem akartak lemaradni.

A rendőrség rongálással, méghozzá graffitizéssel vádolta meg őket. Utóbbi minősítés azért lényeges, mert a falfirka a kár nagyságától függetlenül bűncselekménynek számít. A nagyobb demonstrációs múlttal rendelkező aktivistákat életükben először rabosították.

rw
Fotó: Egymillióan a magyar sajtószabadságért / Facebook

„Az, hogy egy figyelemfelhívó akció miatt bűncselekménnyel vádolnak meg minket, álmunkban sem jutott volna eszünkbe” - mondta Simándi. Szerinte a szervek meg akarnak felelni a hatalom vélt elvárásainak. „Megalázó, hogy a rendőrségnek Orbán politikai ellenfeleivel kell foglalkoznia” - mondta.

A cselekményt elismerték, de véleményük szerint a gyanú nem áll meg, hiszen a törvény szerint falfirkálásnak csak az minősül, ha a rongálást „festékszóróval, filctollal vagy bármilyen más felületképző anyaggal” követik el. A gyanúsítás miatt ezért panasszal kívánnak élni.

Összességében így is sikeresnek ítélik az akciót, szerintük „felhívták a figyelmet arra, amit a miniszterelnök szóvivője tagadott”, vagyis, hogy Orbán Viktor lányának esküvője miatt közpénzeket használnak fel a násznép útvonalának csinosítgatására.