Kövér rendeleti kormányzást szeretne

2013.09.09. 19:59 Módosítva: 2013.09.09. 20:38

A parlamentnek nagyobb mozgásteret kellene adnia a mindenkori kormánynak, mondta Kövér László házelnök az InfoRádió Aréna című műsorában. Kövér szerint a mostani, törvényekhez kötött kormányzásra már nincs szükség, ezt a rendszert a diktatúráktól való félelem miatt alkották meg a rendszerváltás után, és talán 1998-ig indokolt volt. A veszély azonban elmúlt.

A házelnök szerint a parlamentnek nagyobb mozgásteret kellene adnia a kormánynak, hogy az közvetlenül, rendeletekkel irányítson. A parlament pedig „fordítsa az energiáit a végrehajtó hatalom beszámoltatására”.

„Azt tartanám normálisnak, függetlenül attól, hogy a következő ciklusokban milyen kormányok lesznek, ha a parlament csak a legalapvetőbb garanciális szabályok megalkotására tartana igényt, és adna egy felhatalmazást négy éven keresztül a kormánynak" – mondta. Ez elképzelése szerint egyfajta rendeleti kormányzás lenne, a rendeleti kormányzás rossz íze nélkül.

Az alaptörvény újabb módosításával kezdenek

A nagy átalakításokról Kövér azt mondta, elvégezték azt a munkát, amit a ciklus kezdetekor elterveztek. Szerinte kívülről nézve talán kapkodónak és hektikusnak tűnő, de alapvetően mennyiségében és minőségében jó teljesítmény van mögöttük.

A kormány az első hétre tervezi az alaptörvény ötödik módosítását. Kivesznek olyan részeket, amelyek nemzetközi kritikát váltottak ki. Nem feltétlen fogadják el ugyan a kritikák jogosságát, de nem akarnak konfliktust. Módosítják a vallási közösségekre vonatkozó részt, és a kampány alatt a politikai reklámok szabályozását. Elmondta ugyanakkor, hogy az alkotmány szelleme a módosítások ellenére sem változik majd.

A kormány 42 pontos törvényalkotási tervet állított össze, melyben a legkülönbözőbb súlyú, nagyságú és jelentőségű jogszabályok szerepelnek

Orbán még Kádárnál is jobb

Az interjúból kiderült, hogy a Fidesz kampánytémája a rezsicsökkentés lesz. Kövér szerint ez szimbolizálja ugyanis, hogy az ország képes saját lábára állni, „kiszabadultunk a gyámság alól, a béklyók közül”. Másik szimbólum, hogy van egy olyan kormánya az országnak, amely valóságos változásokat ér el az emberek életében. „Rezsicsökkentést még a Kádár sem csinált ebben az országban” – idézte Orbán frakciógyűlésen elhangzott szavait.

A rezsicsökkentést Kövér morális okokkal is magyarázta: „A multinacionális cégek profitszerzési vágya sem morális, sem törvényi gátakat nem ismert. Ezért tovább kell menni ezen az úton, hogy kiszabaduljanak a csapdából, amibe jutottak a monopolhelyzetben lévő szolgáltatókkal szemben.”

Megnyugtatásul azonban elmondta: „Nem lehet mértéktelenül csökkenteni a szolgáltatások árát. Addig kell ezt csinálni, amíg a nyereséget a tisztességes mértékre szorítják vissza. Tudják fizetni a munkatársaikat, tudjanak fejleszteni.”

Leszerelik a székeket az ülésteremből

Kövér László a választások utáni időszakról elmondta, hogy mivel kevesebb képviselő ül majd a teremben, a felesleges székeket majd leszerelik. A székek raktárba kerülnek.

Kövér régi szívfájdalma, hogy egy történelmi véletlen folytán kényszerű társbérletben vannak az Országgyűlés épületében a miniszterelnökséggel, a kormányfő szűkebb stábjával. Ez semmilyen szempontból nem egészséges, és jó lenne, ha minél előbb végleges megoldást találnának; ezzel a Fehér Házban, azaz a Képviselői Irodaházban is meg tudnák oldani azt a problémát, hogy a képviselőknek több munkatárssal kell a jövőben dolgozniuk – mutatott rá.

Több lehetőség van, az is elképzelhető, hogy év végére el tudják hagyni az épületet. A metróbejárat felett lévő épületről azt mondta: „nagyon fáj a foguk” rá, de a tulajdonviszonyai zavarosak, és nem világos, mikor lesz úgy az Országgyűlésé, hogy abba egyúttal be lehessen költözni.