no

Megválasztották Karas Monikát a médiatanács elnökének

2013.09.09. 18:35 Módosítva: 2013.09.09. 21:03

Kilenc évre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának elnökévé választotta Karas Monikát az Országgyűlés. A parlament az erről szóló döntést 248 szavazattal, 43 ellenében és két tartózkodás mellett hozta meg. Karas Monika megválasztását a kormánypártok támogatták, a Jobbik- és az LMP-frakció nemmel voksolt, míg a szocialisták nem vettek részt a szavazásban. Karas Monika ezután letette hivatali esküjét.

Karast Orbán Viktor javaslatára augusztus 19-én nevezte ki Áder János az NMHH élére, amivel – a médiatörvény értelmében – automatikusan a Médiatanács elnökjelöltjévé vált. Karas hivatali elődje, az áprilisban elhunyt Szalai Annamária is mindkét posztot betöltötte.

Valószínűleg a kilenc évre megválasztandó Karas Monika az utolsó, akinél a kétharmados támogatottság nem jelent akadályt: a jövőben várhatóan nem lesz ilyen könnyű biztosítani a kétharmadot. Ha nem változik a jogszabályi háttér, ez 2022-ben azért okozhat gondot, mert a médiaszabályozás nem rendelkezik arra az esetre, ha az NMHH elnökét nem választja meg a parlament a Médiatanács elnökévé.

Az NMHH önálló szabályozó szerv, mely azonban a frekvenciagazdálkodás és a hírközlés terén részt vesz a kormánypolitika végrehajtásában. Az Országgyűlés felügyelete alatt álló Médiatanács az ORTT jogutódjaként elsősorban a sajtószabadság érvényesüléséért és a frekvencia-gazdálkodásért felel.

Jön az ingyenes temetés

Elfogadták a temetkezésről szóló törvény módosítását, amely bevezeti a szociális temetést. Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztését 233 igen szavazattal, 71 ellenében, két tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselők. A kormánypártiak igennel szavaztak, az ellenzéki frakciók nemmel.

Januártól lehet kérni az ingyenes temetést. A temető ingyen ad sírhelyet, a temetési kellékeket az állam adja, de a sírásást vagy a halott előkészítését a hozzátartozó, esetleg a kórház végzi. Az Index korábban tesztelte: egyáltalán nem egyszerű dolog sem a sírásás, sem a koporsó sírba engedése.

Hétfőn este megkezdte az ötödik alkotmánymódosítás módosításairól szóló vitát a Ház. A kormány ugyanis augusztus végén kibővített formában újra benyújtotta a júniusban már beterjesztett törvényjavaslatot. Erre a Velencei Bizottság jelentése, valamint a Tavares-jelentésben megfogalmazott kritikák miatt volt szükség.