Titkos nyomozás buktatta le az NMHH-főtanácsadót

2013.09.09. 13:22 Módosítva: 2013.09.09. 17:54
Egy szigorúan titkos minősítésű vizsgálat szálai érték el Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, és emiatt vitték el irodájából kommandósok a médiahatóság főtanácsadóját.

Az Index pénteken írta meg, hogy filmbe illő kommandósakció zajlott le a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság épületében. A teljes fegyverzetben érkező rohamrendőrök irodájában fogták el a szervezet elnöki főtanácsadóját, Péceli Editet, majd házkutatást tartottak a tavasszal elhunyt NMHH-elnök, Szalai Annamária egykori bizalmasánál, és dokumentumokat is lefoglaltak.

A médiahatóság és a rendőrség nem adott információt arról, hogy milyen ügyben indult az eljárás, és mi indokolta, hogy ilyen erő bevetésével támadják le a főtanácsadónőt.

A Központi Nyomozó Főügyészség katonai ügyészsége az Index kérdésére annyit árult el, hogy a főügyészség budapesti regionális osztálya csapott le az NMHH-ra, majd egy személyt – aki az Index kérdései alapján nyilván Péceli Edit volt – büntetőeljárás keretében gyanúsítottként ki is hallgattak. Balogh Zoltán százados sajtószóvivő tájékoztatása szerint a büntetőeljárás szigorúan titkos minősítésű, ezért azzal összefüggésben egyéb információt nem áll módjában közölni.

A katonai ügyészség fellépését magyarázhatja, hogy Péceli Edit, mint arról korábban írtunk, az NMHH-s kollégái előtt többször is félreérthetetlenül célzott arra, hogy ő a nemzetbiztonsági szolgálat embereként került a médiahatósághoz. Ezt az információt erősítheti az is, hogy cikkünk megjelenése után az NMHH közleménye is hangsúlyozta, hogy Péceli Edit, az NMHH biztonsági igazgatóságának munkatársa volt, akinek Szalai Annamária betegsége idején kizárólag az elnöki munkához kötődő, személyes, biztonsági kérdésekkel kapcsolatos feladatok ellátására volt hatásköre és felhatalmazása.

Az ügyészségi válaszból annyi olvasható ki, hogy a főtanácsadó volt az egyetlen személy az NMHH-nál, akit kihallgattak a szigorúan titkos vizsgálat keretében.

Péceli Edit még Szalai Annamária elnöksége idején került az NMHH-hoz. Bár hivatalosan elnöki tanácsadói munkakörben tevékenykedett, információink szerint Szalai súlyos betegsége idején elkezdte, majd a halálát követő időszakban szinte teljesen átvette a médiahatóság informális irányítását.

Részt vett a Médiatanács ülésén is

Egy Szalai halála után keletkezett nyilvános irat azt tanúsítja, hogy Péceli részt vett a Médiatanács április 25-i ülésén, ahol az MTVA ügyeit tárgyalták. Az NMHH-tól szerettük volna megtudni, hogy Péceli milyen minőségében kapott helyet a tárgyaláson, erre azonban eddig nem kaptunk választ.

Mint ahogy arra a kérdésre sem, hogy Péceli még az NMHH alkalmazásában áll-e, illetve ha nem, akkor milyen indokkal váltak meg tőle a rajtaütés óta eltelt néhány napban.

Az NMHH-tól megkérdeztük azt is, igaz-e, hogy Szalai Annamária kórházi kezelése idején és halála után Péceli Edit használta-e az elnök névpecsétjét. Amennyiben ez így történt, szerettük volna megtudni, hogy milyen típusú iratokra kerülhetett rá ily módon Szalai aláírása.

TEK-es szál

Az Indexnek korábban többen is azt állították, hogy Péceli komoly konfliktusba került Fodor Gergellyel, aki akkor az NMHH kabinetfőnöki posztját töltötte be. A párharcot Péceli nyerte; úgy tudjuk, Fodornak közvetlenül Szalai halála után, április végén kellett távoznia a médiahatóságtól. Az NMHH egyelőre nem válaszolt arra a kérdésünkre sem, hogy Fodornak ki és milyen határidővel mondott fel.

Az viszont biztos, hogy Fodor távozása után pár héttel később már vezetői állást kapott a Terrorelhárítási Központ Társadalmi Kapcsolatok Osztályánál. Fodor Gergely, aki június 3-a óta áll a TEK alkalmazásában, a múlt pénteken az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy nem tudott Péceli Edit elfogásáról.