Drágább lesz a nyelvtanulás

2013.09.10. 07:47

Jóval kevesebb helyen sokkal drágábban lehet majd nyelvet tanulni, ha a kormány rábólint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) terveire,írja a Népszabadság a felnőttképzési törvény végrehajtási rendeleteinek birtokába jutott tervezetei alapján. A lap úgy tudja, a kabinet minőségbiztosítás címén nehezen teljesíthető feltételeket állítana a nyelvoktatásra specializálódott  vállalkozások számára.

A már hatályba lépett jogszabály szerint csak akkreditált nyelviskolák maradhatnak a piacon. A rövidesen a kabinet elé kerülő rendelettervezet alapján visszamenőleges, szeptember 1-jei hatállyal a képzési vállalkozásoknak intézményi és programakkreditációért is fizetniük kell, előbb egy 103 ezer forintos alapdíjat, majd képzésenként egy 68 ezer forintos kiegészítő programengedélyezési díjat.

Az eddigi négy évre szóló akkreditációval szemben ez az engedély elvileg örök időkre szól, de az iskolákat legalább kétévente a Nemzeti Munkaügyi Hivatal kirendelt szakértője auditálná, ellenőrizve programjaikat, működésüket. A felülvizsgálat akár három hónapot is igénybe vehet majd.

A képző intézményeknek a hatályos jogszabály szerint vagyoni letétet kell képezniük, annak mértékét az új részletszabályokban határoznák meg. A lap birtokába került tervezet szerint a képzési szolgáltatóknak előző évi árbevételük nettó hat százalékát, de legalább kétmillió forintot kellene letétbe helyezniük, az indoklás szerint ez azt a célt szolgálja, hogy ha a képzőhely csődbe megy, a hallgatók visszakaphassák a kieső képzési időnek megfelelő tandíjat.