Illés: Attól, hogy ön szép, abból még nem következik, hogy okos

2013.09.10. 10:53 Módosítva: 2013.09.10. 11:10
Öt percen keresztül alázta a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára az LMP-s képviselőnőt, aki szerinte szép, de ebből még nem következik, hogy okos is, és akinek Illés Zoltán szerint nem lenne szabad a szájára vennie Orbán Viktor nevét.

„Jó reggelt mindenkinek! Reggeli kávé/tea helyett minősíthetetlen bunkóság-özön a parlamentben!″ – kezdi mai Facebook-bejegyzését Szél Bernadett, az LMP társelnöke. A képviselőnő kedd reggel „Miért nem lép fel a kormány a verespataki és nagybányai ciános technológiájú aranybányák megnyitása ellen?″ címmel tett fel napirend előtti kérdést, amire válaszul Illés Zoltán vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár lebutázta és öt percen keresztül alázta a képviselőnőt.

Részletek Illés Zoltán válaszából:

Mosolyogva kell visszautasítanom azt a sok butaságot és baromságot, amit ön itt elmondott az elmúlt öt percben.

Attól, hogy ön szép, abból még nem következik, hogy okos.

Tisztelt képviselőa... Dehogy tisztelt! Kedves képviselőasszony!

Nem nyalás a részemről, ott voltam, megéltem, megtapasztaltam, le a kalappal azon intézkedések sorozata kapcsán, amiket megtett [Orbán Viktor].

A miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára!

Nem a ruha teszi az embert, s attól, hogy ön pólóban beszél, még nem környezetvédő. Gyalázat! Ön nem környezetvédő!

Az államtitkárt a felszólalása után Lezsák Sándor arra kérte, vonja vissza az általa használt illetlen kifejezést – a levezető elnök kizárólag a „baromság″ szót kifogásolta. Ezt követően Schiffer András, az LMP frakcióvezetője ügyrendi kérdésben szólította fel Lezsákot, hogy figyelmeztesse az államtitkárt, amiért a sértegette és szexista megjegyzésekkel alázta meg a képviselőnőt. Végül Kocsis Máté kért elnézést a kormánypártok nevében – és Illés Zoltán helyett.

Szél Bernadett az Indexnek elmondta, elképesztőnek tartja a történteket, szerinte Illés Zoltán nem csak őt, hanem a Ház méltóságát is megsértette. Ezt különösen amiatt tartja felháborítónak, hogy az ellenzék ennek akár csak a töredékéért is súlyos büntetést kapna a házvezetéstől. „Kövér László házelnök akár egy fricskáért, akár egy transzparens felmutatásáért nem egy alkalommal osztott már ki ilyen büntetéseket, pedig ezeket nem is lehet egy kategóriában említeni azzal, ha valaki egy képviselőt megaláz, szexista megjegyzésekkel illet″ – tette hozzá Szél Bernadett, kiemelve, hogy a házvezetés egyik ilyen büntetése miatt az LMP-nek is Strasbourgig kell elmennie, hogy megvédje az igazát. A képviselőnő szerint a levezető elnök, Lezsák Sándor egyáltalán nem érzékelte, hogy mi történt, hiszen csak a „baromság″ kifejezést kifogásolta Illés felszólalásában.

„Öt perce lett volna válaszolnia arra, mit tett a kormány a ciános technológiájú aranybányák megnyitása ellen, ám érdemleges válasz helyett jött ezzel a brutális reakcióval, amivel egyszersmind kibújt a válaszadási kötelezettsége alól″ – mondta Szél Bernadett.

Attól, hogy ön szép...

Szél Bernadett 2000-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett közgazdászként, ugyanitt szerezte meg 2011-ben doktori címét. 2000 és 2002 között a Phillip Morris vállalati kapcsolatok osztályán dolgozott, 2002 márciusa és júniusa között a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület emberi jogi szervezetnek a programvezetője. 2002 szeptemberétől három éven át a Magyar Tudományos Akadémia Támogatott Kutatóhelyek Irodájánál volt fiatal kutató, majd 2006-tól a Központi Statisztikai Hivatal statisztikusa, EU-referense lett. Kutatási területei a családszociológia, családpolitika és az állami kapacitás. Több kutatócsoport tagja, hazai és nemzetközi projektekben vesz részt. Angol és német nyelven felsőfokú nyelvismerettel bír.

(Forrás: Wikipédia)

A román ciántechnológiás bánya ellenzői Romániában és Magyarországon is többször tüntettek a napokban. Az ügy körüli botrány hatására Victor Ponta román miniszterelnök tegnap jelentette be, hogy a román parlament el fogja utasítani az erdélyi Verespatakra tervezett aranybányaprojektet, és a román állam valószínűleg kártérítést fog fizetni a beruházónak.