Kövér összehozta Mesterházyt és Bajnait

2013.09.10. 13:04 Módosítva: 2013.09.10. 21:18

„Kövérnek mennie kell!" – ezzel a címmel adott ki közös közleményt az MSZP és az Együtt-PM pártszövetség kedden. Kövér László házelnök azzal húzta ki a gyufát Mesterházyéknál és Bajnaiéknál, hogy hétfőn egyfajta rendeleti kormányzás szükségességéről beszélt. Kövér szerint a parlamentnek nagyobb mozgásteret kellene adnia a mindenkori kormánynak, a mostani, törvényekhez kötött kormányzásra már nincs szükség, ezt a rendszert a diktatúráktól való félelem miatt alkották meg a rendszerváltás után.

A két párt közös közleményében azt írja, hogy „megdöbbentő, hogy éppen az Országgyűlés elnöke kívánja a kormány jogkörét bővíteni a parlament jogkörének rovására. Ez elfogadhatatlan a magyar törvényhozás elnökétől és egyenesen fenyegető annak a kormányzópártnak a vezető politikusától, amely párt az elmúlt három évben már bizonyította: nem riad vissza a hatalom központosításától, a demokratikus fékek és ellensúlyok felszámolásától és a magyar alkotmányosság felfüggesztésétől sem”.

Kövér ötletét a magyar parlamentarizmus elárulásának nevezik, és hozzáteszik, a fideszes politikus már 2010-ben is „demokratához méltatlan javaslatokkal hívta fel magára a figyelmet", amikor „egyfajta választási cenzusról, pénzért visszaadható szavazati jogról fantáziált".

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté szerint félreértették Kövér László rendeleti kormányzással kapcsolatos szavait. "Túl vagyunk a nagy változtatások korszakán, a ciklus elején vállalt munkát, a nagy átalakításokat elvégeztük, és az azokhoz szükséges jogszabályokat, törvényeket meghoztuk. Ebből az következik, hogy kisebb lesz a teher a parlamenten, illetve, hogy a keretszabályok és a garanciális szabályok rendelkezésre állnak a rendeletek meghozásához" - mondta Kocsis keddi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva. Szerinte ez olvasható ki a házelnök szavaiból, és mindez semmilyen új berendezkedést nem jelent a közjogi rendszerben.

Amikor a hülyeség rosszindulattal párosul

Gulyás Gergely is közleményt adott ki az ügyben a Fidesz-frakció részéről, ebben az áll, hogy visszautasítják "az ellenzéknek azt a kísérletét, amely Kövér László házelnök szavainak kiforgatásával, minden alap nélkül, valótlan vádakkal illeti az Országgyűlés elnökét". A közlemény szerint "a házelnök nyilatkozatában félreérthetetlenül az ellenzéki jogok kiszélesítése, valamint a kormány hatékonyabb parlamenti ellenőrzése mellett foglalt állást".

Később az Echo TV műsorában megszólalt maga Kövér László is. Úgy fogalmazott: "amikor a hülyeség rosszindulattal párosul, annak a pusztító ereje több hirosimai atombombával felér". Az egyik oldalon nyugodt, mert az ellenzéknek szemlátomást csakis ilyen műbalhéra futja, ugyanakkor szomorú is, mert úgy tűnik, hogy az értelmes beszélgetés a politika jövőjéről reménytelenné vált egyszer és mindenkorra. Szerinte ő éppen az ellenkezőjéről akart beszélni, mint amit bele próbálnak magyarázni a mondanivalójába, és csak jobb sorsa érdemes energiák mennek el ilyen "idióta" adok-kapokkal, hogy lehitlerezik őt, lediktátorozzák a kormányt.

Kövér szerint ez időben jött figyelmeztetés arra, hogy milyen kampányra számíthatnak, ha valakinek még lett volna illúziója. Neki - mint mondta - eddig sem volt azt illetően, hogy meg fog ismétlődni "a 2002-es mocskos kampány", amit az akkori baloldali ellenzék a Fidesz-kormánnyal szemben folytatott.