Orbán: Ez egy igazi kommunista hazugság

2013.09.10. 12:37

„Torgyán Józsi bácsitól azt tanultam, ha az ember stresszes munkát végez, vagy egyen, vagy igyon. Én az evést választottam." Orbán Viktort a Blikk olvasói kérdezhették kedden délelőtt 10 óra és dél között, ő pedig válaszolt. A kérdések érintették a trafikügyet, a lánya esküvőjét és a miniszterelnök öltözködését is.

Népszerű téma volt Orbán lánya, Ráhel esküvője és annak kapcsán az útfelújítási botrány is. A kérdésre, hogy mikor gondolja visszafizetni a Tiborcz-tanyához vezető út felújítására felhasznált 1,6 millió forint közpénzt, a miniszterelnök azt válaszolta: „Ez egy igazi kommunista hazugság! Egy szó sem igaz belőle!" Aztán néhány könnyedebb kérdést is kapott a lagzi hangulatával kapcsolatban, így elmondhatta, hogy a buliról reggel hétkor ment haza. Pedig maradt volna még, „de a fellelkesített fiatalok el akarták venni a zenészek hangszereit, mondván: ők jobban tudnak játszani. Ekkor be kellett zárni az egészet”.

Megkérdezték Orbánt a trafikmutyiról is: „ Megérte sok ezer család megélhetését elvenni, hogy saját zsebeiket megtömjék?” − szólt a kérdés, amire Orbán azt válaszolta: „ Valóban sokan panaszkodnak, mások pedig örülnek a lehetőségnek. A mérleg mindkét serpenyőjében vannak súlyok. Értem a verseny okozta sikert és csalódottságot, de a lényeg, hogy végre szabályozott keretek közé sikerült terelni a dohánykereskedelmet és esélyt kaptunk arra, hogy visszaszorítsuk a fiatalkorúak dohányzását. Rájuk is kell valakinek gondolnia. Nekem ez a fontos.”

A kérdésre, hogy miért támogatja a kormány sok milliárddal, stadionépítéssel a magyar futballt, amikor ilyen értékelhetetlen teljesítményt nyújtanak, Orbán azt válaszolta: „A profi klubok minden évben több milliárd forintot fizetnek be a költségvetésbe. Az állam csak az utánpótlást támogatja és a létesítmény-fejlesztést. Az utánpótlás a gyerekek miatt, a létesítményeket pedig a szurkolók miatt. Nekik kell kulturált körülményeket biztosítani. Miért lennénk magunk ellenségei?!”

A válaszokból kiderült, hogy Orbán szerint eddig sikerült megakadályozni, hogy a bankok és a közüzemi szolgáltatók ráterheljék a lakosságra a bankadó és a rezsicsökkentésből adódó kiesésüket: „Voltak ugyan kísérletek, de úgy érzem megtaláltuk a megfelelő válaszokat. Van egy rezsicsökkentési bizottság, Németh Szilárd csepeli polgármester vezeti. Jó harcos. Bízhatunk benne.”