Védettmadár-tetemeket foglalt le a NAV

2013.09.10. 09:09

Hétszáztizenhét védett madár tetemére bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a tompai határátkelőhelyen, a 32 millió forint eszmei értékű szállítmányt lefoglalták, és az ügyben érintett olasz vadászok ellen feljelentést tettek.

A pénzügyőrök a tompai határátkelőhelyen két, egymás után érkező olasz rendszámú személygépjárművet vizsgáltak a napokban. Az első gépkocsi alvázán csavarokkal rögzítve három fémtálcát fedeztek fel, amelyekből összesen 316 védett madár – fürj, erdei pityer, fitiszfüzike – tetemét pakolták ki.

A második autó gyári üregeiben, valamint egy kutyaszállító ketrecben elrejtve összesen 401 védett madár – fürj, erdei pityer, fitiszfüzike, mezei poszáta, sárga billegető, guvat tetemét találták meg. Az olasz sofőrök azt mondták, hogy a madártetemek a saját és utastársaik tulajdona.

A NAV pénzügyőrei az összesen 32 millió forint eszmei értéket képviselő szállítmányt lefoglalták, és feljelentéssel átadták a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságnak, akik az olasz sofőrök és útitársaik ellen természetkárosítás miatt eljárást indítottak.