Húszmilliót követel az egyik főrendőr

2013.09.11. 06:52

Őrizetbe vételéig visszamenőleg elmaradt béréért és egyéb juttatásaiért, valamint a szerinte szabálytalan és jogszerűtlen elbocsátásáért kártérítési pert indított a tavaly nyáron nyilvánosságra került rendőrségi vesztegetési botrányban érintett egyik volt főrendőr - írta a Népszabadság szerdán.

A BRFK volt közrendvédelmi főosztályvezetője - aki ellen bűnszervezetben elkövetett vesztegetés miatt nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség - szerint jogtalanul és szabálytalanul bocsátották el, nem biztosították számára az ártatlanság vélelmét, és nem is indokolták kirúgását. A volt főrendőr összesen 20 millió forint kártérítést követel egykori munkaadójától.

A lap megjegyzi, hogy a rendőrségre (és a többi fegyveres szervezetre) vonatkozó szabályok lehetővé teszik a bűncselekménybe keveredett vagy más okból méltatlanná vált hivatásosok elbocsátását már azelőtt is, hogy ügyükben megszületne a jogerős ítélet. Ha utólag az derül ki, hogy az illető meggyanúsítása nem volt kellően megalapozott, a rendőrségnek ki kell fizetnie a jogtalanul kirúgott rendőr járandóságát és még némi "fájdalomdíjat" is - írta  a Népszabadság.