no

Minden korábbinál hosszabbak a várólisták

2013.09.11. 18:14

Több tízezer magyar indulhat útnak októbertől, hogy külföldön kezeltesse magát, egy uniós rendelkezés szerint ugyanis erre mindenkinek lehetősége lesz, akinek hazájában fél évnél tovább kellene várakoznia – írja csütörtökön megjelenő számában a Heti Válasz. A magyar várólisták pedig rekordhosszúságúak.

A hetilap negyedik alkalommal készítette el az országos listát, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatainak összesítése után azt találta, hogy soha ilyen hosszú ideig nem kellett várakozni. Jelenleg több mint 70 ezer ember vár egészségügyi beavatkozásra. A legtöbben, 27 ezren szürkehályog, tíz-tízezren pedig térd-, illetve csípőprotézis beültetésre.

A leghosszabb időt Győrben kell várakozni, négy év hét hónapot kell várni egy térdprotézisre.  A székesfehérvári kórház sincs jó helyzetben: három műtéti fajtánál is ők az országos csúcstartók.

A lap négy egészségügyi beavatkozásnál mutatja be, melyik nyugati ország milyen átlagáron szolgáltat, és ebből mennyit állna a magyar biztosító.