OH: Nem az erkölcstankönyvből idézett az ellenzék

2013.09.11. 11:27

Nem szerepelnek a sajtóban és egyes ellenzéki politikusok által idézett szövegrészek Bánhegyi Ferenc – Olajosné Kádár Ilona: Erkölcstan 5. című tankönyvében, közölte az Oktatási Hivatal szerdán.

A hivatal közleménye szerint a szövegkörnyezetükből kiragadott mondatok nem a szakértők által bírált, az Oktatási Hivatal által jóváhagyott tankönyvből valók.

A hivatalos tankönyvjegyzékre csak az Oktatási Hivatal által jóváhagyott tankönyvek kerülhetnek fel. Az iskolák, választásuknak megfelelően, csak erről a listáról rendelhetnek, így a tanulókhoz csak a tankönyvvé nyilvánítási eljáráson átesett, azaz a tankönyvben feltüntetett engedélyszámmal rendelkező, szakértők által bírált Erkölcstan 5. tankönyv kerülhetett – írták.

Az Együtt-PM szövetség kedden azt követelte, hogy vonják vissza az 5. osztályos általános iskolásoknak készített erkölcstankönyv engedélyét. Erőss Gábor oktatási szakpolitikus szerint a könyvben „vállalhatatlan szövegek szerepelnek”, és leplezetlen formában jelenik meg „a jobboldali agymosásra való törekvés”.

Azt mondta: a tankönyv egyik szerzőjének, Bánhegyi Ferencnek a könyvei többször is botrányt kavartak, az egyik engedélyét még az első Orbán-kormány alatt vonatták vissza. Kérte, vizsgálják meg, hogy milyen összefonódások vannak a kötetet engedélyező Oktatási Hivatal és a könyv kiadója között, valamint vonják felelősségre a kötet engedélyezőit.