Bajnaiék szájból szájba kampányolnak majd

2013.09.12. 22:32
„Szájból szájba, szájból fülbe" – érzékeltette Bajnai Gordon, az Együtt-PM pártszövetség elnöke, hogyan fog terjedni szövetségük elképzelése a jövő Magyarországáról. Az exminiszterelnök Szabó Tímeával, a PM társelnökével tartott lakossági fórumot csütörtök este Óbudán. Bajnai retorikai képessége láthatóan javult: két óra alatt legalább három poénja ült, és egyszer még a hangját is felemelte. Bár igazából nem tűnt nehéz terepnek a kerületi kulturális központ színházterme, ami majdnem teljesen megtelt szimpatizánsokkal és aktivistákkal.

„Ha nem lesz kétharmadunk, olyan ajánlatot fogunk tenni a Fidesznek, amit nem lehet visszautasítani, amit nem utasíthat vissza az ellenzék” − mondta Bajnai Gordon arra a kérdésre, hogy mit csinálnak akkor, ha nem kétharmaddal nyernek a 2014-es választáson. Ez tényleg téma volt.

Azt nem árulta el pontosan mire gondolt, helyette beszélt a devizahitelesek problémájáról, a jó és a rossz kormányzásról, a zsugorodó gazdaságról és az elvándorlásról. Szabó Tímea pedig III. kerületiként biztosított mindenkit arról, hogy ha bármikor megszólítják az utcán, ő leteszi a szatyrokat, és szán időt mindenkire.

Magyarország jobbat érdemel

„Igaza van a kormánynak, tényleg ez (a devizahitelek) a legnagyobb problémája az országnak" − mondta Bajnai Gordon, majd hozzátette: „Általában valódi problémákat vet fel a Fidesz, de az arra adott válaszok szinte mindig rosszak."

Bajnai szerint a devizahitelesek problémájára az a megoldás, ha normális gazdaságpolitikát folytat az ország, mivel ha bizalom van, a forintárfolyam is erősebb. Enyhítő intézkedés lehetne még szerinte, ha a kormány leülne a bankokkal és megbeszélné velük, hogy bár a különadókat nem lehet kivezetni, mert abba beleroppanna az ország, de annak egy részét a bankok a devizahitelesek megsegítésére fordíthatnák.

Bajnai szerint az is működhetne, hogy a nemzeti bank beváltana alacsonyabb árfolyamon valamennyit a devizahitelekből, illetve sokat segítene, ha a Nemzeti Eszközkezelőnek adnának végre rendes pénzt, hogy több lakást tudjon megvásárolni. Így sok bajban lévőtől megvehetné normális áron a lakását, amit olcsón visszabérelhetnének tőle, majd, ha jobban megy, akkor vissza is vásárolhatnának. Az ócsai lakóparkot pedig Fidesz „rossz és álságos kormányzása" szimbólumának nevezte.

A kérdésre, hogy nem volt-e hiba az MSZP-re bízni a DK-val és a többi kis párttal való tárgyalást, Bajnai elmondta: ők lemondtak helyekről, hogy az MSZP ezeket a tárgyalásokat le tudja folytatni, sajnálják, hogy ez végül nem sikerült: „Azt gondoljuk, hogy a DK közössége, szavazói értékes része a kormányváltóknak, ezért jó lenne ha benne lennének a szövetségben, ezért mi belekalkuláltuk, hogy benne legyenek”. Hogy ez Gyurcsány Ferencre is vonatkozik, arról nem beszélt.

„A legsúlyosabb bűn, amit elkövethet egy politikus, hogy a hatalom érdekében arra veszi rá az embereket, hogy a bennük rejlő rosszat, haragot, gyűlöletet, megosztottságot és irigységet hozzák ki magukból. A jó politika az, ami mindenkit rávesz arra, hogy a törekvést, az összefogást és a hosszú távon gondolkodást hozza ki az emberekből" − mondta, és hozzátette, hogy a Fidesz hazugságaival szemben az igazság az, hogy a magyar gazdaság zsugorodik, és mindenkihez képest a térségben leszakadóban vagyunk: „Nem lesz több munkahely."

Az exminiszterelnök a választásról is beszélt: „A választási törvény egy aknamező, Orbán szándékosan telepítette, de a mi szövetségünk olyan, ami már erre készült. Nem bonyolult a szövetség. Két cetli van: az egyiken a helyi egyéni képviselőjelöltjükre szavaznak, a másikkal pedig egy pártlistára. Az elsővel elküldik Orbánt, a másikkal kiválasztják, kit akarnak miniszterelnöknek. Ebből a szempontból még érdekesebb lesz, mint eddig. Nem egyszerűen két párt közül választ az ember, hanem hogy az új kormányban kinek mekkora súlya legyen."

Óbuda jobbat érdemel

„Milyen ország az ahol a stadion fontosabb, mint a beteg gyerekek” − mondta Szabó Tímea, a PM társelnöke, utalva a Pető Intézet anyagi problémáira. „Óbuda nekünk, itt élőknek egy család, egy kis haza, ahová érdemes hazajönni, nekik (Fidesz) viszont csak egy elrablásra váró városrész. Óbuda az autonóm és szabad emberek hazája, most pedig egy polipmaffia teszi rá a kezét” − ezt pedig már a trafikügyről mondta. Szabó sérelmezte, hogy az „Orbán–Simicska-rezsim úgy osztotta el a trafikokat, hogy azok 80 százalékát a kerülethez nem kötődő vállalkozók nyerjék el".

A politikust arról is kérdezték, mi a véleménye arról, hogy kormánypárti politikusok folyamatosan szexista kijelentéseket tesznek. Szabó szerint az egész Orbán-rendszer szimbóluma, ahogy Illés Zoltán beszélt legutóbb a parlamentben. „Nem egyedi eset, én is megkaptam már egy fideszestől hogy „mit pofázol bele kisanyám”, de Deutsch Tamás is Timikének hív a Twitterén folyamatosan” − mondta, és hozzátette, hogy több nőt kell a politikába hozni. „118. helyen vagyunk a világon ebből a szempontból a 189-ből. Magyarországon a képviselők 9 százaléka nő, míg Svédországban például a fele. Én kvótapárti vagyok."