Meg lehet váltani a szabadságot. Egyszer

2013.09.12. 21:26

Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be hétfőn, ami lehetővé tenné, hogy ha a munkáltató és a munkavállaló megegyezik, az idénről átvitt szabadságot ne kelljen 2014-ben kiadni, hanem pénzben meg lehessen váltani.

A szabadságok kiadása helyett egyszeri lehetőséget teremtenének a megváltásukra. A munka törvénykönyvében szerepel az a garancia, hogy a szabadságot mindenképpen ki kell adni, pénzben megváltani nem lehet. Ez biztosítja, hogy a dolgozóknak elég ideje legyen pihenésre.

Ez kampányfogás?

A törvényjavaslat érdekessége, hogy csak egyszeri lehetőségről van szó. A javaslat külön írja, hogy csak a jövő január eljese előtt fennmaradt szabadságot lehet megváltani, és ezt február eljeséig ki is kell fizetni. Tehát 2015-ben, vagy azután nem lesz lehetőség a szabadság megváltására, azt az eddigi szabályoknak megfelelően kell kiadni később is. A szabály nemcsak a munkavállalókra, hanem a közszolgálati tisztviselőkre is vonatkozna.

Kósa azzal indokolta a módosítást, hogy idén jelentősen szigorodtak a szabadságok kiadására vonatkozó szabályok, ezért kell egyszeri lehetőséget teremteni a szabadságolások rendezésére.