Tudatosan mehettek balhézni Konyárra a szurkolók

2013.09.12. 11:00
Emberjogi szervezetek szerint nem egészen az történt a konyári iskolánál, amit a rendőrség állít, a Bukarestbe tartó szurkolók szerintük fenyegetően léptek fel a roma gyerekekkel szemben, ráadásul tudatosan pécézték ki őket. Merthogy a falu eredetileg útba sem esett nekik.

Hat emberi jogi szervezet fordult levélben a belügyminiszterhez, az országos rendőr-főkapitányhoz és a Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányhoz kérve, hogy vizsgálják ki a rendőrség eljárását a szeptember 5-i konyári eseményekkel kapcsolatban.

A rendőrség a konyári esettel kapcsolatban korábban azt kommunikálta: bejelentést kaptak arról, hogy a helyi általános iskola előtti buszmegállóban megállt egy busz, arról többen leszálltak, énekelni kezdtek, majd közülük többen rágyújtottak. A rendőrség a helyszínre érkezve huszonhat személyt igazoltatott, akik ezután a busszal elhagyták a települést. A rendőrség szerint sem szabálysértés, sem bűncselekmény nem történt.

Az emberjogi szervezetek szerint azonban nem egészen az történt, amit a rendőrség állít. A NEKI és a TASZ munkatársai a helyszínen jártak, szemtanúkkal beszéltek. Ez alapján szerintük a következő történt: miután a busz megállt az iskola előtt, a társaság leszállt a buszról, és fenyegetően lépett fel az iskola roma származású diákjaival szemben. A Himnusz, a Székely himnusz eléneklése, valamint a Ria-ria-Hungária rigmus skandálása mellett a szurkolók romaellenes kifejezéseket is kiáltoztak (például „büdös cigányok, nemsokára visszajövünk”), és mutogattak is (nyak elvágására utaló mozdulat). A szurkolók közül többen a gyerekek előtt vizeltek is. Mindezt az iskola udvarán tartózkodó diákok és tanárok is észlelték, utóbbiak a gyerekeket beterelték az iskola épületébe.

A busz Debrecenből tartott Bukarestbe, a Románia–Magyarország válogatott labdarúgó-mérkőzésre. Csakhogy Konyár nem esik útba Debrecenből Bukarest felé haladva, a település felé ugyanis le kell térni az országútról, és az iskola nem a település határában található. E tény, továbbá a szemtanúk panaszai alapján az emberjogi szervezet szerint felmerül a gyanúja annak, hogy Konyárra célzatosan ment a társaság, és feltehetően az sem véletlen, hogy éppen ennél az iskolánál álltak meg.

„Erre abból is lehet következtetni, hogy a társaság tagja volt az a tanár is, akit országosan ismert romaellenes megnyilvánulásai miatt rendkívüli felmentéssel bocsátott el az iskolából a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ez év februárjában” – olvasható a TASZ közleményében. A civil szervezetek szerint fennáll a gyanúja annak, hogy a buszról leszállt társaság tagjai közösség tagja elleni csoportos erőszakot, vagyis gyűlölet-bűncselekményt követtek el, ezért az eljárást a rendőrségnek hivatalból meg kellett volna indítania.