Bekeményít az esztergomi önkormányzat

2013.09.13. 00:13

Az esztergomi képviselőtestület minden tagja megszavazta csütörtök esti ülésén, hogy a polgármester felbonthassa a közvilágításra kiírt koncessziós szerződést, ha a felszámolás alatt álló szolgáltató 15 napon belül nem állítja helyre a kikapcsolt világítást, és nem ad be a szerződés szerinti tételes elszámolást az önkormányzathoz.

Tétényi Éva független polgármester szerződésbontásra felhatalmazást kérő javaslatához a testület többségét adó Fidesz-KDNP frakció módosító indítványt adott be. Eszerint "a polgármesternek minden jogszerű eszközzel fel kell lépni a közvilágítás helyreállítása érdekében, valamint minden ülésen be kell számolnia az ügy állásáról".

Steindl Balázs frakcióvezető kijelentette; amióta Tétényi Éva a polgármester, többször is kikapcsolták a világítást és rámutatott, hogy nem vizsgálták a koncessziós szerződés felmondásának pénzügyi hatását.

A polgármester elmondta, a városháza számításai szerint, a pert elvesztése esetén 89 millió forintot kellene fizetni a szolgáltatónak, szemben az évi 250 milliós díjjal és emlékeztetett arra, hogy 2008-ban a korábbi városvezető, Meggyes Tamás is szerette volna módosítani a szerződést, erre a társaság szintén kikapcsolással válaszolt.

Esztergomban augusztusban a város közvilágítását ellátó, felszámolás alatt álló társaság megkezdte a szolgáltatás megszüntetését. Mivel a lámpatestek egy része a társaság tulajdona, a kikapcsolást az izzók kiszerelésével oldották meg.

A szolgáltatónak egy bank adott hitelt a beruházáshoz, majd a társaság fizetésképtelensége után a követelést eladta egy követeléskezelő cégnek, ezért jogi vita tárgya, hogy az önkormányzat kinek fizessen a világításért.

A város a közszolgáltatás féléves díját törvényszéki letétbe helyezte, mert egy bírósági ítélet szerint a felszámolóbiztos az esztergomi önkormányzat által befizetett összegekkel nem rendelkezhet, azt át kell adni a követeléskezelőnek.