Mesterházy: Megváltoztunk, bizonyítunk

2013.09.13. 23:28 Módosítva: 2013.09.13. 23:44
Mindenkinek sokkal jobb lesz... bár a gazdagok többet fognak fizetni.
Szóval majdnem mindenkinek jobb lesz, ha az MSZP vezette kormányváltók szövetsége fog nyerni a 2014-es választáson. De igazából mégiscsak nyerni fog az egész ország az MSZP-vel, mert nem kell többé rettegnie senkinek... Illetve majdnem senkinek, mert azoknak mégiscsak, akik bármilyen módon részt vettek a Fidesz „koncepciós pereiben”. Ilyen egyértelmű üzenetei voltak az MSZP pénteki miskolci nagygyűlésének, ahol Gúr Nándor a vak komondorral szembenézés kínjait ecsetelte.

„Egyre szemtelenebbek lettek, jól meg kellene őket verni" − konstatálta egy, a nagygyűlésre érkező úr azt, hogy a sportcsarnok előtt körülbelül huszonöt ellentüntető várta az érkezőket Maffiabaloldal és Éljen a Fidesz, veled vagyunk Orbán Viktor feliratú táblával, molinóval.

Őket rendőrségi kordonnal vették körül és öt-hat rendőr vigyázott rájuk, aztán ahogy mindenki elvonult előttük, hazamentek. A sportcsarnokban már szólt a bemelegítő zenekar, és mire jött a ceremóniamester, hogy bejelentse Gúr Nándort és Mesterházy Attilát, már teljesen meg is telt: körülbelül 2000-3000 ember jöhetett el.

Orbánnak mennie kell és menni is fog

A műsorvezető a stadion mindkét oldalán ülőket külön-külön, majd egyszerre is zászlólengető és hangpróbára kérte. Nem kellett könyörögni, hogy teli torokból kiabáljanak, és MSZP-zászlókat lengessenek. Bevallom, ez volt életem első MSZP nagygyűlése, de ennyi felnőtt embert együtt, gyermeki boldogsággal az arcán tényleg csak óriási olimpiai győzelmek után láttam. És ez jó hatással volt a felszólalókra is: felszabadult kormányváltó hangulat volt.

„Orbánnak mennie kell és menni is fog” − vágott a közepébe Gúr Nándor, az MSZP alelnöke. „Mennie kell azért mert ennek a társadalomnak nem a többségét szolgálja és mert az emberek meg fogják büntetni”. Gúr szerint az egykulcsos adó igazságtalan, mert a minimálbéresek bére kevesebbet ér, mint 2010 előtt. Szerinte amikor azt mondja a kormány, hogy csökkenti a rezsit, azt kell megnézni, mennyit emelt előtte, a trafikkoncesszió a világ szégyene, de a földosztás is megdöbbentő.

És ez még nem minden. „Ebben az országban a nők attól rettegnek hogy szembe kell nézniük a vak komondorral” − mondta a politikus (és tényleg így mondta!) arról, hogy a nők kiszolgáltatott helyzetén a Fidesz nőgyűlölő, szexista politikusai csak rontanak.

Gúr szerint, ha az MSZP nyer, „akinek van munkája nem attól fog félni, hogy elveszíti, akinek nincs bízhat abban, hogy lesz neki". A politikus szerint megvannak az embereik a kormányváltáshoz és az ígéretek betartásához, ezt alátámasztandó be is mutatta a helyi jelölteket.

Többek között Nyakó Istvánt, aki az éhségmenettel bizonyította, hogy olyan ember, aki megharcol minden egyes ember jogaiért, Vécsi Istvánt, a közmunkás szakszervezet elnökét, aki akkora tapsot kapott, hogy Gúr Nándor kénytelen volt négy puszit is adni neki és még valakit, aki egy Miskolc-közeli kis település polgármestere, „aki olyan ember, hogy háromszor veri le Döbrögin, amit kell”.

Miskolc a miskolciaké

Gúr után Simon Gábor, az MSZP miskolci polgármesterjelöltje beszélt. „Az előbb hallottuk, hogy kék az ég és zöld a fű. Én ezt úgy folytatom, hogy jövőre az MSZP nyerni fog" − kezdett ő is erősen. „Azért fog győzni, mert mindnyájan látjuk azt, hogy Miskolcon mi történik: ugyanaz mint az országban. Gátlástalanul nyomul a Kriza-banda. Nyernünk kell Miskolcon!”

Simon szerint a város fideszes vezetése idegen tollakkal ékeskedik: „olyan fejlesztéseket akarnak saját sikernek bemutatni amiket a szocialista városvezetés ért el valójában. Most már óriási siker a diósgyőri vár fejlesztése, a Fő utca felújítása és a villamos projekt, pedig azt mi értük el.  Visszaadjuk Miskolcot a Miskolciaknak” − mondta majd arról beszélt, hogy fontos lesz rendbe tenni a város közbiztonságát, mivel egy év alatt 40 százalékkal nőtt az elkövetett bűncselekmények száma.

Biztos lesz elszámoltatás

Simon után pedig végre jöhetett, akire mindenki várt: Mesterházy Attila. Kicsit döcögősre sikerült a belépője, mivel vagy öt percig nem igazán lehetett hallani amit mond: a csíptetős mikrofonja gerjedt, majd kapott egyet a kezébe, ami pedig halk volt, de végül ez is megoldódott.

Pedig közben egy elég fontos dologról beszélt: módosítanák a Btk-t egy olyan kiegészítéssel, ami alapján egytől öt évig terjedő börtönbüntetést lehetne kiszabni bárkire, aki valamilyen módon részt vett az elmúlt évek „koncepciós pereiben".

Az igazságszolgáltatás bármelyik szintjén dolgozókat kérte, hogy a törvényeket tartsák be: „Azoknak akkor sem lesz baja, ha az MSZP nyer. De ha valaki asszisztál ahhoz, hogy jogtalanul gyanúsítsanak meg bárkit ebben az országban, az kérem számoljon azzal, hogy a szocialisták igazságot fognak szolgáltatni... ha szocialista kormány jön, biztos lesz elszámoltatás".

Nem tudom, ez a fenyegetőzés mennyire tetszik választási partnerüknek, Bajnai Gordonnak, de ha abból indulunk ki, hogy mit mondott csütörtökön egy III. kerületi lakossági fórumon, akkor valószínűleg nem igazán. Akkor arról beszélt, hogy egy normális, békés országot szeretne, és nem akarja, hogy a most kilengő inga átlendüljön a másik irányba. A bosszúállásnak szerinte véget kell vetni, „meg kell fogni középen azt az ingát". Persze nem is lesznek egyszerre miniszterelnökök.

A Fidesz és az üveggyöngyök

„Mi azt mondjuk, fizessenek többet a gazdagok” − utalt Mesterházy finoman arra, hogy ők egy többkulcsos adórendszerben gondolkodnak majd elsorolta kikkel nem törődik a jelenlegi kormány: a négymillió szegénnyel, az 500 000 éhező gyermek sorsával, a több mint félmillió kivándorolt fiatallal, a pénz miatt egyetemekre nem bejutókkal, a nők százezreinek kiszolgáltatottságával és a nyugdíjasok nyomorával. Majd nagyjából ebben a sorrendben elmondta, ehhez képest mi lesz, ha ők nyernek.

Nem fogják elhinni: mindenkinek jobb lesz.

Több pénzt akarnak tenni már a bölcsődétől kezdve az oktatásba: „Egyetlen természeti erőforrásunk van, a kiművelt emberfők többsége. Így politikai prioritásként kell kezelni az oktatást”. Az álláskeresőket azzal segítenék, hogy három hónapról kilencre emelnék az álláskeresési támogatás folyósítását, a nyugdíjasoknak pedig megnövelnék a méltányossági nyugdíj összegét.

Emellett bevezetnék a nyugdíjprémium intézményét is: „Ha jól megy az országnak, többet kapnak a nyugdíjasok is".  De a rokkantnyugdíjasok nyugdíjjogosultságát is visszaállítanák valamint a szociális temetés helyett kegyeleti támogatást adnának. És a kegyelemdöfés: „Szigorúbban üldözzük az idősekkel szemben elkövetett bűncselekményeket".

Az ígéreteknek persze itt még korántsem volt vége:

  • A szocialista párt 2014 szeptemberétől biztosítani fogja minden ponthatárt elért gyermek számára a tandíjmentességet
  • és el fogják érni, hogy minden magyar családban legyen legalább egy kereső
  • és a kis- és középvállalkozóknak valós segítséget fognak adni
  • és támogatást adnak a fűtésrendszerek és szigetelések felújításához
  • és a 65 év felettiek ingyen utazhatnak majd
  • és csökkentik az alapvető élelmiszerek árát.

Természetesen jogosan merül föl lassan a kérdés, hogy mindezt hogyan, miből, de Mesterházy Attila nem volt rest minden igényt kielégítő, átfogó választ adni: „Ehhez egy jól működő gazdaságra van szükség, ezt is meg fogjuk teremteni”.

Végül elmondta, hogy már most lehet tudni, hogy a kormány „üveggyöngyöket fog szórni az emberek közé" a választások előtt, de jó ha tudjuk, hogy azokat a választások után vissza is veszi. Mint ahogy már most sokkal többet vett el az emberektől, mint amit például a rezsicsökkentéssel adott.

Ezután felállította a párt elnökségét és a helyi jelölteket, hogy „Nézzenek ránk, nézzék meg jól, ez a csapat bizonyítja hogy a párt megváltozott és lecserélődött. Ez a fiatal generáció irányítja a pártot, adjanak egy esélyt". Mi pedig ott álltunk a tapsviharban Szanyi Tiborral, Gúr Nándorral, Nyakó Istvánnal és Bárándy Gergellyel szemben, Veres Jánosnak pedig csak azért háttal, mert ő a közönségben ült.