NATO-csúcs Budapesten: sok utcát lezárnak

2013.09.13. 07:40

A NATO tagállamok vezérkari főnökeinek háromnapos budapesti értekezlete miatt hat kerületben forgalomkorlátozásra, helyenként pedig megállási tilalomra kell számítani - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

Az ideiglenes forgalomkorlátozásokra csütörtök délután kettőtől vasárnap délután egyig a főváros több pontján is készülni kell. Péntek este 6-tól látványos katonai tiszteletadással fogadják a NATO Katonai Bizottságának tagjait a Hősök terén. Emiatt déltől este 8-ig a Hősök terén és a környéken (Olof Palme sétány és az Állatkerti körút egy része) forgalomterelésre kell számítani. A következő napok részletes forgalmirend-változásairól a rendőrség honlapján lehet tájékozódni.

A katonai bizottság szombat reggel nyolctól este hétig folyamatosan ülésezik. A konferencia fő témái között szerepelnek a külföldi NATO-műveletek, s kiemelt figyelmet kapnak a Közel-Kelet és Észak-Afrika térségben tapasztalható kihívásokra adandó válaszok.

A vezérkari főnökök értékelni fogják az afganisztáni és a Magyarország szempontjából különösen fontos koszovói missziókat is. A 28 katonai vezető áttekinti továbbá a következő két év legfontosabb feladatait, de napirenden lesz a szövetség tervezett átalakítása is.

Az aktuális témák között a szíriai helyzet folyamatos figyelmet igénylő kérdéseiről is egyeztetni fognak. Egyelőre azonban sok a kérdőjel, még Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke sem tudta megmondani, hogy milyen mélységben kerül elő a téma a találkozón.

A szíriai események miatt vélhetően nem lesz szükség rendkívüli forgatókönyvre. Ugyanakkor megjegyezte, hogy mint szervezőknek "a szíriai helyzet teremtette fokozott biztonsági igényeknek" kell megfelelniük.

A budapesti konferenciát több hónapos munkával készítették elő. A hétvégi vezérkari főnöki találkozó biztosítási és biztonsági feladatait a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat a Belügyminisztériumhoz tartozó Készenléti Rendőrséggel közösen végzi majd.