Beidézték a gyámügyre a pedagógust, mert nem a zebrán ment át a kislányával

2013.09.14. 21:25 Módosítva: 2013.09.14. 21:39

Egy anya Zalaegerszegen nem a zebrán ment át az úton hétéves kislányával, ezért nemcsak, hogy 20 ezer forintra büntették meg a rendőrök, de később a gyámhivatal kiskorú veszélyeztetése miatt eljárást is indított ellene, írja a veol.hu.

Az asszony május végén kislányával a buszhoz sietett, mert el akarták érni a falujukba induló járatot. Esett az eső, az egyik kezével a lánya kezét fogta, a másikkal az esernyőt és a táskáját. Zalaegerszegen a Kovács Károly téren két zebra van egymástól távol, de a buszmegállóhoz naponta százan mennek át az úton. Itt egy négysávos út megy, de a forgalom csak egy irányba halad, ezért csak egy irányba kell nézni. Az anya is így tett. Körülnézett, majd elindult az úttesten.


Itt is kinéz valakinek egy 20 ezres bírság - Zalaegerszeg Kovács Károly tér

Ekkor hallotta, hogy a másik irányból a rendőrök rászólnak: "Jöjjön vissza". Igazoltatták a zuhogó esőben, miközben egy tócsában álltak, a kislánya sírt, a nő pedig hiába kérte a rendőröket, hogy ne a keresztnevén szólítsák.

A nő együttműködött a rendőrökkel, de kérte őket, hogy gyorsan vegyék fel az adatait, mert el kell érnie a buszt, hogy a kisfiáért odaérjen az óvodába. Erre azt a választ kapta, hogy "addig marad itt, amíg az eljárás tart, ha akarom, bevitetem 12 órára". Az adatok felírása végül 20 percig tartott, a nő közben felhívta édesanyját, hogy menjen el a kisfiáért az óvodába. 20 ezer forintra bírságolták meg.

A pedagógusként dolgozó nő kollégái biztatására panaszlevelet írt a rendőrségre. A hivatalos válaszlevélben mindenben a rendőröknek adtak igazat, majd azt is közölték, hogy mivel hétéves gyermekével akart szabálytalanul átmenni az úttesten, hivatalból értesítik a zalaegerszegi járási gyámhivatalt.

A gyámügytől később egy olyan levelet kapott, amelyben arról tájékoztatták, hogy ha kiskorú gyermeke életét, testi épségét súlyosan veszélyezteti, a hatóságok a gyermeket ideiglenesen elhelyezhetik hozzátartozónál, nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban.

Az asszony ügyvédhez fordult, aki azt mondta: praxisa alatt még nem találkozott hasonló esettel. Egy nap a gyámügy munkatársai megjelentek a család kertes házában. Az asszony megmutatta nekik a gyerek szobáját, a ruháit, a játékait, az iskolai bizonyítványát, az oltási könyvét, és elmondta, hogy a gyerek jár hittanra, angolra és zeneiskolába. A gyámügyesek azt mondták, látják, hogy a gyerek rendezett körülmények között él, de nekik hivatalból el kell járniuk, és mindettől függetlenül "az eljárást le kell folytatni".

Ezen a héten zárult le a kiskorú veszélyeztetése miatt indult gyámügyi eljárás. Az asszonynak be kellett mennie a község polgármesteri hivatalába, ahol kimondták: a környezettanulmány alapján mindent rendben találtak.