Elkezdődött az országos szemétgyűjtési akció

2013.09.14. 12:51

Az ország 1075 településén több mint 100 ezer önkéntes gyűjti össze az illegálisan lerakott háztartási hulladékot a Teszedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű szemétgyűjtési akcióban.

Illés Zoltán államtitkár szerint az egynapos akció eredményeként 5-6 ezer tonna szemét gyűlik össze, ami 50 villanymozdony súlyának felel meg, ennek az elszállítását a közszolgáltató vállalatok végzik. Az államtitkár szerint az akció folytatását újra kell gondolni, mert a településeken a legnagyobb problémát már nem a kommunális hulladék, hanem a bontási törmelék jelenti, amelyből "tízezer és százezer tonnákat" raknak le illegálisan, és az összegyűjtését kézi erővel nem lehet elvégezni.

Az akció áttételesen egymillió embert mozgat meg, és a környezettudatosságra irányítja a figyelmet. A szemetelés megelőzését szolgáló kormányzati intézkedésre további példaként a PET-palackokra vonatkozó betétdíj bevezetését nevezte. A pillepalackból Magyarországon évente több mint 60 ezer tonna kerül forgalomba, ami a környezetbe kikerülve hatalmas mennyiség. Rámutatott: a betétdíj bevezetésével megoldódik ezen szennyező anyag sorsa, mivel utána a fogyasztók remélhetőleg nem fogják eldobni a palackokat.

Szemétszüret, félig esőben

Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője hangsúlyozta: mindenki megtette a magáét, az eső ellenére több mint 50 szervezet jelezte csatlakozását a Teszedd! akcióhoz. Közülük az Országos Polgárőr Szövetséget emelte ki a szervezésben biztosított segítségükért. Kérte, hogy minél többen kapcsolódjanak be a munkába, hozzátéve, hogy az ország felén nem esik az eső. Az előzetes regisztrációk alapján nagy a "szemétszüret" iránti érdeklődés, az akció lebonyolítását 1200 ember segíti - mondta.


Klug Lajos, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója közölte, a hulladék elszállítását és ártalmatlanítását a társaság 110 gyűjtőpontról végzi el szombat délután 2 órától.