Száz forintokat fizethettek a rezsicsökkentés aláírásgyűjtőinek

2013.09.16. 12:15

Száz forintot fizetett a Fidesz aláírásonként a rezsicsökkentés támogatására indított aláírásgyűjtésben közreműködő önkénteseknek, állítja a Hvg.hu a birtokába került hangfelvételekre hivatkozva, amik tavasszal készülhettek. Az a fideszes politikus, akiről felvétel is készült, beismerte, hogy „szerényen jutalmazta" az önkénteseket, de azt állítja, hogy a párt tudta nélkül, saját jövedelméből tette.

A felvételeken egy aláírásokat gyűjtő fiatal arról beszél, hogy akár napi 8000 forintot is össze lehet gyűjteni, különösen az „akar-e kevesebbet fizetni" kérdésre nem nehéz támogatókat toborozni. A pénzt hetente fizetik ki az önkénteseknek, a felvételen hallható fiú 102 aláírást gyűjtött két nap alatt, írja a lap.

Egy másik felvételen egy idősebb asszony kérdésre megerősíti, hogy pénzért gyűjti a rezsicsökkentés melletti aláírásokat. Egy harmadik felvételen egy asszony arról beszél, hogy kiskorú, középiskolás fia is aláírásokat gyűjt, és jól is keres vele. Az nem derül ki, hogy a pénzt milyen jogviszony keretében kapták az önkéntesek.

A lap szerint a pénzért aláírásokat gyűjtő fiatalokat Dunakeszin, Fóton és a környező településeken vetették be. Egy másik felvételen a lap szerint Botka Gábor János dunakeszi fideszes önkormányzati képviselő hallható, aki ugyan nem mutatkozik be, de megad egy Botka névből képzett email címet. A Hvg.hu megkereste Botkát, aki emailben annyit megerősített, hogy kaptak jutalmat az önkéntesek, de csak tőle, a Fidesz központilag nem ajánlott fel pénzt.

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője a legfontosabb és legsikeresebb aláírásgyűjtésnek nevezte a rezsicsökkentés megvédése érdekében indított akciót. Közleményében hangsúlyozta, hogy a kormánypárt központilag nem fizetett az aláírások gyűjtéséért, ám egy helyi politikusnak a saját jövedelméből van lehetősége jutalmazni a munkát. Zsigó szerint az aláírásgyűjtő fiatalok nem támogatásban részesültek, hanem a rezsicsökkentés megvédése érdekében végzett munkájukért kaptak pénzt, amikor egy helyi politikus jutalmat ajánlott a saját fizetéséből fiataloknak.