Az utolsó pesti gyerekrablás

2013.09.17. 06:45
Az utóbbi időben egyre több gyerekrablási kísérletről lehet hallani, óvodákban, iskolákban függesztenek ki figyelmeztető írásokat. Valójában az utolsó budapesti gyermekrablás 1995-ben történt. Az üggyel akkor a parlament is foglalkozott, sőt még Torgyán Józsefet és Kuncze Gábort is összehozta egy rövid pillanatra. Autós emberrablás, váltságdíj, fegyház: az utolsó pesti gyerekrablás története.

A budapesti kisgyerekes szülőket gyermekrablási kísérletekről szóló hírek tartják izgalomban az utóbbi hónapokban. Szeptember első hetében a XIII. kerületben próbált meg elvinni egy gyereket az általános iskolából egy ismeretlen nő, arra hivatkozva, hogy logopédiára viszi a gyereket. A gyerek nem ismerte, sikítozott, a nő eltűnt. Egy másik történet pedig a Facebookon terjed, eszerint Óbudán próbált meg egy negyven körüli nő egy gyerek bizalmába férkőzni, de amikor megkérdezték, mit akar, kiabálni kezdett, és elment.

Még a parlament is ezzel foglalkozott

A rendőrség hétfőn kiadott közleményéből azonban kiderült, jelenleg egyetlen olyan bejelentésről van tudomásuk, amely gyerekrablási kísérletről szól, ez pedig a fent említett XIII. kerületi eset. Ebben az ügyben már grafikát is készítettek a keresett nőről. Valódi gyerekrablás Budapesten utoljára 18 éve, 1995-ben történt.

Az esetnek akkora visszhangja volt annak idején, hogy a parlamentben is foglalkoztak vele, sőt Torgyán József az akkori belügyminiszter, az SZDSZ-es Kuncze Gábor irányítása alá tartozó rendőrséget dicsérte, hogy az ügyben milyen határozottan intézkedett, derül ki az MTI archívumából. Emellett a halálbüntetés átmeneti bevezetését is javasolta, és kérte a sajtót, hogy ne állítsák be komolytalannak az olyan veszélyes cselekményeket, mint például egy gyermek elrablása.

10 milliós váltságdíj

1995. május 31-én Budapest III. kerületéből eltűnt egy 14 éves lány. A lány édesapja sikeres vállalkozó volt, akinek építkezésein sok erdélyi magyar is dolgozott. Közülük hárman egy korábbi munka során már kitalálták, hogy elrabolják a lányt, és váltságdíjat követelnek a vállalkozótól. Végül május 31-én délután az iskolából hazafelé tartó 14 éves Ildikót közrefogták és egy kocsiba tuszkolták.

Az emberrablók még aznap a kora esti órákban felhívták a lány szüleit, és elmondták követelésüket: a lány szabadon bocsátásáért 10 milliót akartak. Az édesapa azonnal értesítette a rendőrséget, amely hírzárlatot rendelt el a kislány érdekében, és megkezdte a nyomozást. Sokáig azonban semmilyen nyomuk nem volt. Bár a rablók telefonon többször is jelentkeztek, ám a vonalak rossz minősége miatt nem sikerült bemérni hollétüket.

A három romániai magyar gyanúsított a váltságdíj átvételére először a Gellért tér egyik telefonfülkéjét választotta, másodszorra pedig egy törökbálinti helyszínt. A 10 millió forinttal mind a két helyszínen megjelenő szülőket a rendőrség civil munkatársai kísérték. Ez a rablóknak is feltűnt, így egyik alkalommal sem vették át a pénzt. Végül is június 2-ára – ahogy ők fogalmaztak – elfogyott a „rablásra szánt pénzük″, ezért úgy döntöttek, hogy szabadon engedik a lányt. Ildikót két nappal később, este fél tizenegykor a Boráros tér környékén elengedték.

Felmerült a kislány eltüntetése is

A lány elmondta, hogy bár végig be volt kötve a szeme, de intenzív faszagot érzett. A nyomozók nem sokkal ezután megtalálták a faházat, ahol fogva tartották a lányt, de az emberrablók nem voltak már ott. A rendőrség azonban azonosította a faházat bérlő román állampolgárt, a kemping személyzete segítségével pedig megtudták a bűntetthez használt piros BMW rendszámát. Az autót másnap hajnalban megtalálták a VIII. kerületi Nagyfuvaros utcában, és az egyik bérlakásban elfogtak az emberrablók közül hármat. Vallomásuk után még aznap elkapták a negyedik társukat is, aki a két sikertelen pénzátadás után csatlakozott az emberrabláshoz.

A gyanúsítottak rendőrségi kihallgatásukkor beismerő vallomást tettek, és elmondták, hogy a nyomok eltakarításakor felmerült bennük a „kislány eltüntetése is″, de Ildikó olyan fegyelmezetten viselkedett, hogy ettől a tervüktől elálltak. A rendőrfőkapitány szerint a nyomozás és a több száz rendőr megfeszített munkája közel annyiba került, amennyit az emberrablók követeltek a szülőktől.

Az ítélet

Végleges ítélet két évvel később, 1997-ben született: az elsőfokú bírósági döntést végül március 11-én a másodfokú ítéletben súlyosbították. A büntetőperben a négy román állampolgárságú férfit emberrablás bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolta az ügyészség. Ketten öt év fegyházbüntetést, egyikük három év hat hónap, míg a később csatlakozó társukat két év hat hónap börtönbüntetést kapott.