Jogszerűen bilincselték meg a zenészeket

2013.09.18. 13:50 Módosítva: 2013.09.18. 14:26

Az ügyészség szerint jogszerűen intézkedtek Szombathelyen azok a rendőrök, akik augusztusban a Savaria Történelmi Karneválon az éjfél után doboló utcazenészeket megragadták, földre fektették, majd megbilincselték.

Vassné Szele Adrienne, a Vas Megyei Főügyészség szóvivője azt mondta: a rendőri intézkedés jogszerűségét megkérdőjelező állampolgári feljelentést kivizsgálták, és megállapították, hogy a rendőrök nem követtek el bűncselekményt.

A Szombathelyi Nyomozó Ügyészség az ügyben először feljelentéskiegészítést rendelt el, később pedig a beszerzett adatok alapján a feljelentést elutasította, mert az abban szereplő cselekmény nem bűncselekmény.

A Savaria Történelmi Karneválon augusztus 24-én 22 óra 30 perckor kezdődött az utolsó engedélyezett program, ami éjfélkor ért véget. Ezután már csak a Borok utcájában lévő bortermelői pavilonok tartottak nyitva.

Itt kezdtek hangos dobolásba az utcazenészek, ez azonban már szabálysértésnek, csendháborításnak minősült. A karnevál szervezői és később a rendőrök is felszólították a zenészeket, hogy hagyják abba a dobolást. A zenészek azt válaszolták, hogy "ez utcabál, ilyenkor ez nem bűn", és folytatták a zenélést.

A rendőrségi törvény szerint az intézkedő rendőr köteles elfogni és előállítani azt, aki a szabálysértést a rendőri felszólítás után is folytatja. Az ügyészség álláspontja szerint ezért jogszerűen jártak el a rendőrök, amikor előállították a zenészeket.

A rendőrök jogszerűen léptek fel további négy emberrel szemben is, akik a rendőri intézkedést zavarták azzal, hogy a rendőrök és a zenészek közé léptek, és megpróbálták megakadályozni az előállítást.

Vassné Szele Adrienne hangsúlyozta: a rendőrök jogszerűen alkalmaztak testi kényszert és bilincset azokkal szemben, akik a rendőri intézkedésnek ellenálltak. Szavai szerint már azok is szabálysértést valósítottak meg, akik a többieket arra buzdították, hogy ne engedjék elvinni a zenészeket.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai a Készenléti Rendőrség járőreivel együtt öt férfit és két nőt állítottak elő. A rendőrség a hét ember meghallgatása után szabálysértési eljárást indított.