Orbán: Magyarország agrárország

2013.09.18. 11:19
A miniszerelnök nyitotta meg a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást (OMÉK). Orbán szerint a mezőgazdasághoz értünk a legjobban, az agrárszektor a bruttó hazai össztermék 4,5 százalékát állítja elő. Az idei díszvendég Oroszország.

Orbán Viktor beszédében az OMÉK-ot a magyar vidék ünnepének, a magyar termőföldet pedig Európa egyik legjobbjának nevezte, amihez évszázadok alatt kifejlesztett gazdálkodási kultúra és birtokgondozás tartozik. Mint mondta, az elmúlt 20 évben le kellett számolni azzal, hogy a mezőgazdaság a múlt, és az ipar a jövő: Magyarországot mezőgazdasági országnak nevezte, szerinte nem mondhatunk le arról, amihez a leginkább értünk.

A miniszterelnök felsorolta a termőföld és a magyar gazdák védelmében hozott intézkedéseket: a külföldiek és a spekulánsok távoltartását, a zsebszerződések megszüntetését, az olcsó, rossz minőségi külföldi agrárdömpingáru távoltartását, hogy ne maradjanak a polcon a kitűnő magyar termékek. A 2020-ig érvényes vidékfejlesztési stratégia keretében az állami termőföld 75 százaléka kerül szerinte az őstermelők, egyéni gazdálkodók, családok művelésébe.

2012-ben 15 ezerrel dolgoztak többen az agráriumban, mint egy évvel korábban, a mezőgazdaság 4,5 százalékkal járult hozzá a GDP-hez, három év alatt 30 ezernél több új munkahely létesült a szektorban – sorolta az eredményeket Orbán. Az agrárexport elérte a 8 milliárd eurót, az új piacok között Indiát, Indonéziát, Irakot, Iránt, Pakisztánt említette, és kitért rá, hogy más országok mellett nőtt az oroszországi kivitel is.

Mindenkit arra biztatok, hogy vásároljon magyar terméket – mondta Orbán, amit szerinte segít a rezsicsökkentés miatt a zsebekben maradó pénz: több jut jó minőségű magyar agrártermékekre.