Százakat vert át a neten, köztük iskolákat

2013.09.19. 07:55

577 rendbeli csalással gyanúsítja a rendőrség Cs. Gábort. A férfi már az időpontjára sem emlékezett annak, mikor alapított céget egy ismerősét kihasználva, melynek segítségével vállalkozások, önkormányzatok, iskolák, alapítványok százaitól csalt ki pénzt 2011-ben és 2012-ben - közölte honlapján a rendőrség.

A 27 éves Cs. Gábor internetes oldalakon különböző cégeknek, közintézményeknek kínált reklámfelületet, de megbízást egytől sem kapott. Már korábban létrehozott magának egy adatbankot és több internetes honlapot, melyen a sértettek közül jó néhányat megjelentetett. Az érintetteknek számlát küldött, melyen az adatokat úgy tűntette fel, mintha egy létező megállapodás alapján tett valós szolgáltatásért cserébe kérné a pénzt.

Az üzleti kapcsolatot színlelő, a számlákat kibocsátó társaságot végül egy tatai cég jelentette fel, miután 2012. február 29-én korábbi együttműködésre hivatkozva a csalóktól fizetési felszólítást kapott. A sértett szerint a számlázóval nem állt kapcsolatban, az szolgáltatást nem nyújtott a cégének.

A nyomozás során kiderült, hogy nem a tatai vállalkozás volt az egyetlen, aki ilyen jellegű levelet kapott, a károsultak száma folyamatosan gyarapodott a közel két éves rendőrségi eljárás alatt. A Tatai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya azonosította, ki áll a számlákat postázó cég mögött. A férfit a nyomozók elfogták és  gyanúsítottként hallgatták ki.

Cs. Gábor ellen – szabadlábon hagyása mellett – üzletszerűen elkövetett csalás bűntett, valamint üzletszerűen elkövetett csalás bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a rendőrség, melyet vádemelési javaslattal továbbít a Tatai Járási Ügyészségnek.