no

Szex és drog a bajai kampányban

2013.09.19. 14:49 Módosítva: 2013.09.19. 15:05
Szexista weboldallal és utcai drogárusítással riogató telefonos kampánnyal próbálják meg lejáratni a vasárnapi bajai időközi önkormányzati választás baloldali jelöltjét, válaszul a Fidesz indulóját áltraffipaxozással vádolja egy MSZP-közeli blog. Orbán Viktort hiába várta 150 fős közönség a városban, a miniszterelnök az utolsó pillanatban lemondta a részvételt. Helyben az terjedt el, hogy távol akarta tartani magát az elszabaduló negatív kampánytól, Orbán budapesti stábja szerint azonban nem is volt betervezve a látogatás.

Fokozódik a helyzet a hétvégi bajai időközi önkormányzati választás kampányában. Haláleset miatt üresedett meg egy önkormányzati képviselői mandátum, melyért a verseny folyik, a bajai időközi – hasonlóan az őszi szigetszentmiklósi és a váci választáshoz – pedig a jövőre esedékes parlamenti választások közelsége miatt lett presztízskérdés: Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is Bajára látogat. Úgy volt, hogy szerdán Orbán Viktor is részt vesz egy, a rezsicsökkentésről szóló fórumon, azonban az utolsó pillanatban mégsem jelent meg a rendezvényen. Csütörtökön az derült ki, hogy a miniszterelnök látogatását helyben meghirdették, Orbán viszont Budapesten volt, és stábja szerint nem is tervezte, hogy részt vesz a bajai rezsicsökkentést támogató rendezvényen, amelyet végül Zsigó Róbert polgármester-pártszóvivő vezetett le.

A jobboldali jelölt Kovács Csaba, aki amellett, hogy biztonsági őr a Magyarországi Németek Művelődési Központjában, Zsigó Róbert fideszes polgármester közeli barátja. Az Együtt–MSZP–DK Teket Melinda újságírót támogatja. Teket a helyi kábelcsatorna, a Dél TV főszerkesztője. Bár a baloldalnak csak 2002-ben sikerült nyernie ebben az erősen jobboldali körzetben, a mindkét oldalról meginduló negatív kampány, valamint a baloldali pártvezetők csatasorba állítása kiélezett küzdelemre utal.

Meghúzták Melindát

A negatív kampány gőzerővel folyik, a jobboldali Jobbegyenes.com blog például szexista lejárató hadjáratot indított Teket Melinda ellen: főként a Facebookról letöltött képekkel azt próbálják sugallni, hogy nőies megjelenését kihasználva tör előre, burkoltan lekurvázzák. Az egyik publikált képen Teket enyhén előrehajol, így látszik a dekoltázsa, egy másikon nővérruhában pózol. Az oldal közvetlenül ezek mellett egy olyan képet közöl, ahol az újságírónő Gyurcsány Ferencet interjúvolja.

jobbegy

A kísérőszöveg inkább sejtet, mint állít: „hogy (a Teket Melinda által) nyújtott sok jóból hányan részesülhetnek majd azok közül, akik ráteszik a voksukat, azt még bizony nem tudhatjuk...″ Később még tovább mennek: „Abszolút biztosítottnak tűnik a baloldali érzelmű kisemberek vágyainak a beteljesülése! Egyetértünk azzal, amit magáról állít: Tényleg vissza tudná adni a képviselet értelmét! Pláne, ha még ennél is közvetlenebbül és nyitottabban látná el a képviselői munkáját!!!″

A legfrissebb posztnak pedig a „Már a város felett is meghúzták Melindát″ címet adták.

Nincs következménye a szexizmusnak

Semmilyen következménye nem lett az elmúlt hetek parlamenti botrányának: szeptember 10-én öt percen keresztül alázta a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára, Illés Zoltán az LMP-s Szél Bernadettet. Olyanokat vágott a fejéhez, mint hogy bár a képviselőnő szerinte szép, de ebből még nem következik, hogy okos is. Az elmúlt években országgyűlési képviselők büntetlenül sértegethettek szexista megjegyzésekkel politikusnőket, kizárólag a vak komondoros Balogh József erőszakos bűncselekménye, élettársa megverése vonta magára a Fidesz haragját.

A Google a barátod

A Jobbegyenes.com oldalon nem található semmiféle impresszum vagy bármilyen adat a szerzőkről. Érdekes ugyanakkor, hogy az oldal ugyanazt a Google Analytics-kódot (mely a weboldalak látogatottságának mérésére szolgál) használja, mint számos olyan weboldal, melyeket a cégadatbázis szerint Zsigó Róbert fideszes bajai polgármester kabinetfőnökének cége tart fenn. A Jobbegyenes.com Google Analytics-kódját használó oldalak közül több egyszerűen beazonosítható a WETA-2001 Számítástechnikai, Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. referenciái között (több honlapon jelölik is a WETA-2001-et mint készítőt).

A bt. beltagja Vedelek Tamás, kültagja testvére, Vedelek Norbert, Zsigó kabinetfőnöke. Székhelyük eredetileg Baja volt, jelenleg Szeged, tevékenységük többek között szoftverkészítés és szaktanácsadás, programozás, adatfeldolgozás és webhoszting szolgáltatás. Kerestük Vedelek Norbertet hivatali és mobiltelefonján is, azonban nem sikerült elérnünk. A WETA-2001-nél sem vették fel a telefont, kérdéseinket emailben tettük fel a cégnek, válaszukat még várjuk.

Minél több drogos fiatal

Az oldal egyébként sok posztot szentel a baloldal „drogos kapcsolatának″ is – ezalatt Juhász Pétert, a Milla vezetőjét, Bajnai Gordon pártszövetségének egyik meghatározó politikusát értik, aki „évek óta azért harcol, hogy az embereket tönkretevő drogok jussanak el minél szélesebb körben a fiatalokhoz!″ Az Index értesülései szerint Juhásszal riogatják a választókat egy közvélemény-kutatásnak álcázott kormányoldali kampányban is: azt kérdezik telefonon a lakosoktól, tudták-e, hogy Teket Melinda a „drogos″ Juhász Péterrel tartott közös sajtótájékoztatót, valamint, hogy egyetértenek-e a drogok utcai árusításával.

Az oldalon Juhász Péter fotója alá közvetlenül egy vécé és egy üres sörösüveg mellett fetrengő fiatal szőke lány képét tették a szerkesztők, a képaláírás: „Ez Bajnaiék programja? Minél több drogos fiatal? Reméljük a homoszexualitást nem akarják kötelezővé tenni!″ Közös kép is van fent Juhászról és Teketről.

Megkerestük Teket Melindát, aki az Indexnek elmondta: eredetileg gyerekesnek tartotta a képek közlését, most viszont már úgy érzi, az oldal elvetette a sulykot. Hozzátette, ő maga csak három képet osztott meg a Facebookon, ötöt másoktól töltöttek le a szerkesztők, egyről pedig nem tudja, honnan származik.

ml
Fotó: jobbegyenes.com

Teket azt is elmondta, Juhász Péter mellett mint szerkesztő látható a képen, a nővérkés fotó pedig a Miss Saigon bajai előadásakor készült az öltözőben (Teket három mellékszerepet alakított statisztaként a darabban), több kép pedig a zenekara promóciójaként készült, melyben Teket vokálozik és szintetizátoron játszik. Az MSZP–Együtt-PM–DK jelöltje még nem tudja, pontosan mit tehet az ügyben, de lépni fog, mivel „a családja nem azt érdemli, hogy ilyen színben lássa őt″.

Az Egyenlítő visszavág

Az egyre durvuló lejáratókampányban az ellentámadásra sem kellett sokáig várni: az Egyenlítő blog azzal vádolja Kovács Csaba bajai Fidesz-jelöltjet, hogy áltraffipaxozott, majd megkenette magát áldozataival. „Nem mindenki merné bevállalni azt, hogy önkéntes rendőr módjára kiáll egy forgalmas autópálya szélére, és a szembejövő sofőrök szemébe villant. Kovács Csaba kiállt, villantott, majd az ismerős gépkocsivezetőket a lakásukon felkeresve ajánlotta fel, hogy kapcsolatait felhasználva megpróbálja elsikálni a gyorshajtásért kiszabott büntetést. (...) Nyilván csak azért lehet jelölt Baján, mert Lázár Jánost nem szívatta meg″ – zárja lejárató posztját az Egyenlítő, melyről már korábban megírtuk, hogy gyakorlatilag az MSZP-ből szerkesztik, a nemrég lezárult Goldenblog blogversenyen pedig a szocialisták és több MSZP-s politikus hivatalos Facebook-oldala is reklámozta a blogot.

Orbán Viktor mégsem ment Bajára

Szerda este Orbán Viktor is részt vett volna egy, a bajai Duna Wellness hotelben tartott rezsicsökkentő fórumon, azonban az utolsó pillanatban mondta le részvételét. Úgy tudjuk, a hotelben 150 fős közönség várta hiába a miniszterelnököt, végül a rendezvényt a polgármester, Zsigó Róbert vezetésével egy másik helyszínen tartották meg. Helyi találgatások szerint azért mondhatta le Orbán a részvételt, mert távol akarta tartani magát az elszabaduló negatív kampánytól.

Felvonul viszont Baján az összes baloldali pártvezető: Mesterházy Attila csütörtökön, Gyurcsány Ferenc pénteken, Bajnai Gordon szombaton fog kampányolni közös jelöltjük mellett.