Nagy marakodás ment a Petőben

2013.09.20. 12:58
A Pető Intézet pénzügyi megroggyanásához nagyban hozzájárult, hogy az intézmény elvesztett több munkaügyi pert is saját korábbi munkatársai, vezetői ellen. Az egyik főigazgatót saját irodájából zárták ki, egy tanárt pedig alig két hónappal nyugdíjazása előtt menesztettek, ami 40 milliós kártérítést hozott neki. A minisztérium csütörtökön 105 milliós segítséget ígért az intézménynek, de ezzel együtt is csak lényegében a tavalyi szintre emelték vissza a Pető állami támogatását.

A szeptemberi fizetéseket már nem tudták volna folyósítani a Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetben, ha az állam nem ad plusztámogatást. A mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző világhírű intézmény problémáiról az Index számolt be először augusztusban. Makk Ádám Balázs, az intézet kommunikációs vezetője ezt követően azzal magyarázta a csődközeli helyzetet, hogy a korábbi „fenntartó által kezelt munkaügyi perek miatt” élte fel az intézet a biztonsági tartalékokat.

Bár az intézet jelenlegi menedzsmentje a botrány kirobbanásáig nem sokat tett a válságos helyzet megoldásáért, a Fidesz-közeli vezetők leginkább az intézmény káeftésítésével és ingatlanvagyonának átvételével voltak elfoglalva, tény, hogy tízmilliók mentek el az intézet korábbi munkatársainak kártalanítására.

A sérült gyerekekkel foglalkozó jó hírű oktatási és egészségügyi intézményben már hosszú ideje eluralkodott a bizalmatlanság légköre, a menedzsment egymással vetélkedő, változó felállású csoportokra szakadt. Az Index információi szerint hivatalosan egyetlen nap engedély nélküli távollét miatt kellett távoznia például az intézet korábbi főigazgatójának, Kozma Ildikónak. A távollétet a Pető Közalapítvány kuratóriuma nem tudta megbocsátani.

Az utód, Makói Zita sem járt jobban. 2006 elején kinevezése miatt durván összeveszett a konduktorképzéssel és gyógykezeléssel foglalkozó gyakorló intézményt működtető főiskola tanácsa és az intézményfenntartó kuratórium. A Főiskolai Tanács azt állította, hogy Makói Zita főigazgatói pályázata nem volt megfelelő színvonalú ahhoz, hogy megkaphassa az állást. Az ellentét annyira elmérgesedett, hogy az új főigazgatót egyszerűen nem engedték be saját irodájába, sőt az őt előző ideiglenes főigazgató, Pásztorné Tass Ildikó vezetésével még demonstrációt is tartottak ellene.

Miután Makói Zitának mennie kellett, Pásztornéból GYKI-igazgató lett. Ő az új rektorral, Schaffhauser Franzcal konfrontálódott. Az elmúlt egy évben legalább öt gazdasági igazgatót elfogyasztott az intézet, és jelenleg nincs is betöltve a poszt.

A folyamatos belharcok közben menesztették a főiskola egyik tanárát is, akit egyébként is csak néhány hónap választott el a nyugdíjtól. Úgy tudjuk, ő követelte a legnagyobb kartérítési tételt, 40 millió forintot kirúgása miatt, amit a munkaügyi bíróság meg is ítélt neki.

A nehéz helyzetbe került intézmény az elmúlt hetekben a figyelem középpontjába került, megmentésére Facebook-oldal indult, Szabó Tímea Együtt-PM-es országgyűlési képviselő pedig parlamenti javaslatot adott be, hogy 500 millió forintos rendkívüli költségvetési támogatást nyújtsanak a Petőnek.

Szabó indítványát a fideszes többség leszavazta, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter viszont csütörtökön bejelentette, hogy 105 milliós plusz támogatást adnak az intézetnek. A rektor a bejelentés után azt mondta: elégedettek a megegyezéssel, valójában azonban a minisztérium semmivel sem szán több pénzt az intézményre, mint eddig.

Információink szerint a 2013–2014-es tanévre szóló éves támogatási keret a plusz 105 millióval együtt nagyjából megegyezik az augusztusban lejárt tanévi kerettel. Az augusztusban megszűnt, korábbi közoktatási szerződésben magasabb volt a tanulónkénti normatíva, amit csökkentett volna az új köznevelési szerződés, ám most ezt a különbözetet lényegében visszaadták az intézménynek.