Orbán: Reprivatizáljuk a közműcégeket

2013.09.20. 08:36

Jövő tavasszal kerülhet a parlament elé a közműszolgáltatások nonprofittá alakításáról szóló törvényjavaslat, amelyet akár még a választás előtt elfogadhatnak a képviselők – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő szerint a készülő törvény a rezsicsökkentésnél is nagyobb vitákat fog kiváltani a nemzetközi térben.

Ha a dánoknál lehet, nálunk miért nem?

A kormányfő nyugat-európai példákra hivatkozott. Megemlítette a dán távfűtés működését, amelyben a magáncégeknek vissza kell fordítaniuk a hasznot a rendszerbe. A miniszterelnök úgy látja, külön kell választani a működést és a fejlesztést fedező bevételt, valamint a profitot, meggyőződése szerint ugyanis Magyarországon jelentős haszonnal működnek a szolgáltatók.

„Az engem nem hat meg, hogy ők azt állítják, a lakossági üzletágon nincsen profitjuk, miközben a magyar energiapiacon jelentős profitot tesznek zsebre. Akkor méltóztassanak alkalmazkodni a saját működésükben úgy, hogy a lakosságnak olcsóbb legyen az energia.”

Orbán elkerülhetetlennek tartja a gazdasági szereplők rezsijének csökkentésével kapcsolatos csatát. Szerinte ha megmarad a társadalmi támogatottság, egy-két év múlva közösségi tulajdonban lévő közszolgáltatási rendszer működhet Magyarországon.

Kell a bicepsz

A kormányfő arról is beszélt, hogy hat-hét nagyon komoly, korábban privatizált közműcég visszavásárlásáról, állami kézbe vételéről folyamatosan tárgyal a kormány. Konkrét vállalatneveket nem említett, de úgy fogalmazott: „a vízműveknél is ez a helyzet és a szemétszolgáltatásnál is”.

A közműcégeknek a nonprofittá alakítással kapcsolatos várható reakcióját firtató felvetésre Orbán Viktor úgy válaszolt: ”ilyenkor kell megfelelő nagyságú bicepsszel rendelkeznie az állami rezsihivatal vezetőjének”. Az általa használt rezsiharc kifejezés alátámasztására megjegyezte, hogy ő is folytatott „barátságosnak tűnő, de brutális”tárgyalásokat nagy nemzetközi cégek „morózus hangulatban, felfegyverkezve” megjelenő vezetőivel.

Orbán felvetette, hogy az energetikai hivatal alá kellene szervezni a villamosenergia- és a gázelosztás alapvető adatait – ezekkel ma a magáncégek rendelkeznek –, hogy az államnak naprakész információi legyenek. Mint fogalmazott, „most szerszámozzuk fel a rezsihivatalt”.

Jön a szociális szén

Orbán bejelentette, hogy idén megkétszerezték a keretet, mintegy kétmilliárd forint értékű szociális tűzifát fognak szétosztani az önkormányzatokon keresztül. Az ellátást a szénre is kiterjesztenék: szeretné, ha legalább a szociálisszén-ellátást biztosító újabb, kisebb bányák nyílnának meg, a kormány e téren „egy váratlan tettre” készülődik.

A kormány már korábban bejelentette, hogy a közművállalatok részleges visszaállamosítására (51 százalékos tulajdonrészszerzésre) és nonprofittá alakítására készül. Az ugyanakkor nem világos, hogy erre honnan lesz pénz, és a tulajdonosok miért válnának meg a többségi tulajdonrészüktől, ha a kisebbségi pakettel nem szerezhetnének profitot, és a döntésekbe sem szólhatnának bele. A koalíció a nonprofit közmű-szolgáltatási törvénnyel vélhetően a mostani tulajdonosokat kívánja e tekintetben kész helyzet elé állítani.

Jövőre jöhet a rezsicsökkentés harmadik hulláma

Orbán kiért arra is, hogy – bár lenne rá igény – nem sarkalatos törvényben rendeznék a rezsiárak szabályozását. „Van egy olyan reflex a képviselőtársaimban és bennem is, hogy úgy tudjuk megvédeni a szocialistáktól az embereket, hogy kétharmados törvényeket fogadunk el” – mondta a kormányfő. Hozzátette: európai jogász szemlélete nem engedi, hogy az „egészséges árszabási dolgokat” is kétharmados törvényekben rögzítsék.

Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy a novemberi árcsökkentést követően, jövő év január 1-jétől ismét megvizsgálják, milyen adatokat produkálnak a rezsiszektorban működő vállalkozások, és „utána döntenek arról, hogyan tovább”.