Sztrájkra készülnek a pedagógusok

2013.09.20. 19:06

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya "döbbenten figyeli azt, ami az országban a pedagógus életpályamodell bevezetésének égisze alatt folyik" - közölte a szervezet pénteken.

A PDSZ szerint "óriási felfordulást okozott a közoktatási intézményekben" a pedagógusok új típusú munkaidő számításának "minden észérvet figyelmen kívül hagyó bevezetése", valamint a munkaterhek "értelmetlen és elviselhetetlen mértékű növelése". A szervezet példákat is hoz: a helyettesítések szerintük ad hoc történnek, hiányos a szakos ellátottság, sok helyen nem volt stabil tantárgyfelosztás, s a diákok is ideiglenes órarend szerint tettek eleget kötelezettségeiknek. "Csak fokozta a zűrzavart az a KLIK nyilatkozat, mely szerint ez a helyzet akár november végéig is eltarthat" - utaltak az iskolákat fenntartó Klebersberg Központra.

A PDSZ Országos Választmánya döntött a sztrájk előkészületéről. "Ennek érdekében felmérést végzünk a nevelési –oktatási intézményben dolgozók között, melyben véleményüket kérjük egy esetleges munkabeszüntetés elfogadottságával, támogatásával kapcsolatban" - írták közleményükben.

A Választmány egyúttal azt szeretné, ha minél előbb megkezdődnének a tárgyalások az Emberi Erőforrás Miniszterénél, hogy "a lehető leghamarabb üljenek tárgyalóasztalhoz a kérdés békés megoldásának érdekében".