Újra jöhet az alkoholtilalom Szegeden

2013.09.20. 09:47

Akár 150 ezer forintos büntetést is kaphat, aki október elseje után nagyot kortyol a söréből Szegeden egy kapualjban, lépcsőházban vagy villamoson – írja a Délmagyar. Habár jogszabály nem szabályozza a közterületi ivászatot, és tavaly az Alkotmánybíróság is megsemmisíttette a közösségellenes magatartások szabályozásáról szóló önkormányzati rendeleteket, a szegedi képviselő-testület megint dönthet.

Szegeden sürgősséggel terjesztették be az indítványt a nyilvános alkoholfogyasztásról, így már pénteken dönthettek volna róla, a közgyűlésen mégsem jutott rá idő. A szöveg szerint „a lényegében már követhetetlen központi jogszabályváltozások komoly nehézséget okoztak a helyi szabályozó szervek jogalkotó munkájában”, pedig a jogalkotásra szükség van, hogy rend legyen a köztereken, a rendbontókat pedig szankcionálni lehessen. A rendelettől a város vezetése azt várja, hogy csökkenni fog a rongálások száma, kevesebb lesz a szemét, és ritkulni fognak az olyan, járulékos bűncselekmények is, mint a közerkölcs megsértése vagy a csendháborítás.

Ha a városi közgyűlés elfogadja a közterület-használat rendjéről szóló rendeletét, október elsejétől tilos lesz szeszes italt fogyasztani Szeged közterületein, a buszon, villamoson és trolin, a lakóépületek kapualjaiban, lépcsőházaiban, valamint a lakatlan ingatlanokban. A tilalom nem terjed ki az erdőkre, strandokra, a közterületen engedélyezett ünnepi és alkalmi rendezvényekre, továbbá az év utolsó és első napjára.

Aki a rendeletet megszegi, arra a közterület-felügyelő vagy a rendőr 5000-től 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki. A hatósági akár szabálysértési feljelentést tehet, a bírság mértéke így 150 ezer forintra nőhet.