Szarvasmarhacsontokat szórtak szét Váralján

2013.09.23. 14:53

Környezetkárosítás ügyében indult nyomozás a Tolna megyei Váralján, amelynek határában  állati maradványokat találtak, közölte a rendőrség. A bonyhádi rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen nyomoz.

Molnár Péterné, a település független polgármestere elmondta, hogy a közelmúltban „ipari mennyiségű” állati maradványokról érkezett jelzés a polgármesteri hivatalhoz. A szarvasmarhacsontok a váraljai parkerdő mögött, egy Natura 2000 területtel határos földön vannak szétszórva, ahol egy, a Völgység-patakba csatlakozó vízfolyás is található.

A község vezetője bejelentette a környezetkárosítást.

Rappay József, az állategészségügyi szervezet igazgató-főállatorvosa közölte: a többségében szarvasmarhakoponya-csontok évekkel ezelőtt, valószínűsíthetően emberi fogyasztásra alkalmatlan, vágóhídi hulladékként kerültek a település határába.

Tolna megyében olyan megbetegedés, amely ilyen nagyszámú fiatal növendék szarvasmarha elhullásával járt volna, nem volt.

A főállatorvos arra is kitért, hogy a lépfene kórokozójának spórái még negyven év elteltével is fertőzést okozhatnak, Tolnában azonban ilyen megbetegedésről nincs tudomásuk, így ennek minimális a valószínűsége.

A hatóság szerint a csontok közegészségügyi veszélyt már nem jelentenek.