A verseny kizárásával írat választási szoftvert a Választási Iroda

2013.09.24. 22:27

Verseny nélkül, egy tavaly különös gyorsasággal megvásárolt céggel készítteti az állam a választási informatikai rendszert, írja a Napi.hu.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nettó 375 millió forintért adott megbízást a tavaly év végén államosított IdomSoft Informatikai Zrt.-nek a 2014-es országgyűlési választások lebonyolításához szükséges alkalmazások rendszertervezésére, a nemzeti választási rendszer kifejlesztésére, a meglevő hálózathoz illesztésére és az alkalmazások üzemeltetésére - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (Tenders Electronic Daily) megjelent tájékoztatóból.

Nagyon sürgős volt

Az ügylet érdekessége, hogy az NVI nem is tárgyalt más céggel, "előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősségre" hivatkozva rögtön velük szerződtek. A napokban megjelent közbeszerzési tájékoztató szerint az IdomSofttal már augusztus 12-én megállapodtak, az eredetileg becsült összegnél (nettó 420 millió forint) olcsóbban, 375 millió forintért.

Az ügylet nem csak viharos gyorsasága miatt érdekes. Figyelemre méltó a cég megrendelőinek, átvilágítóinak és eredeti tulajdonosainak összefonódása is. A főként közigazgatási informatikai rendszereket szállító céget 2012 decemberében vásárolta meg 1,3 milliárd forintért a magyar állam tulajdonában lévő Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ).

A kormány november 6-án hozott határozatot arról, hogy megvizsgálják az IdomSoft közvetett állami tulajdonba vételének lehetőségét, a szerződést pedig már december 21-én aláírták és a versenyhivatal január 13-án jóváhagyta a tranzakciót. Az IdomSoft tevékenységének döntő részét a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) számára nyújtott informatikai szolgáltatások jelentik.

Az Atlatszo.hu cikke korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az IdomSoft fő megrendelőjének számító KEKKH elnöke az a Vetési István, aki az IdomSoftot átvilágító, majd megvásárló NISZ felügyelő bizottságának tagja is, illetve közvetett üzleti kapcsolatban van az IdomSoft többségi tulajdonosával, Vertán Györggyel.