Az Ab döntött a korkedvezményes szolgálati nyugdíjakról

2013.09.24. 11:58

Az Alkotmánybíróság (Ab) javarészt elutasította a korkedvezményes szolgálati nyugdíjak megszüntetésével kapcsolatos beadványokat, de alkotmányellenesnek ítélte és megsemmisítette azt a szabályt, miszerint a szolgálati járandóság folyósítását a törvény hatályba lépése előtt elkövetett súlyosabb bűncselekmények miatt is szüneteltetni kell.

Az Ab szerint a jogállamiság elvébe ütközik, hogy a szolgálati járandóság jogosultja a bűncselekmény elkövetése idején nem lehetett teljes körűen tisztában tette jogkövetkezményeivel. Az Ab szerint csak a szolgálati járandóság mint ellátási forma bevezetése után, vagyis 2011. december 31. után elkövetett súlyosabb bűncselekmények miatt szüneteltethetik a juttatást.

A főként rendőröket, katonákat érintő korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény egyebek mellett arról rendelkezett, hogy 2012 januárjától az 57 évesnél fiatalabb szolgálati nyugdíjasok az szja-val csökkentett összegű ellátást kapják, ha nem mennek vissza dolgozni a rendőrség úgynevezett szeniorállományába.

A törvényt több magánszemély, jogvédő és szakszervezet, valamint az ombudsman is támadta az Ab-n, egyebek mellett a hátrányos megkülönböztetés tilalmának, valamint a tulajdonhoz és a szociális biztonsághoz való jognak a sérelmére hivatkozva.