Halvány őszirózsa, mondd el, hogy imádom őt

2013.09.25. 13:56

Csütörtökön egy hidegfront okoz szeles időt, záporokat, helyenként zivatarokat, majd nyugodtabb hétvége vár ránk, írja Berceli Balázs, az Időkép meteorológusa.

Délelőtt a hidegfront előterében már kialakulhatnak záporok, elsősorban az északi, az északkeleti és a keleti országrészben. A szél nyugatira, északnyugatira fordul, megélénkül, majd napközben egyre többfelé megerősödik, helyenként egy-egy viharos lökésre is számítani kell. A hidegfront megérkezése előtt még 20 és 25 fok közé melegszik a levegő, északon várhatóak az alacsonyabb, délen a magasabb értékek.

Délután a hidegfront észak-északnyugat felől megérkezik, gyorsan halad majd át az ország felett, többfelé záporok kísérik útját, de északkeleten, keleten és délnyugaton zivatarok is kialakulhatnak, melyeket viharos széllökések és akár apró szemű jég is kísérhet. A front mögött visszaesik a hőmérséklet.

3+2 - Halvány õszi rózsa...

Pénteken a Dunától keletre naposabb időre van kilátás, a Dunántúlon viszont többfelé erősen megnövekszik a felhőzet, beborul az ég, és kisebb eső elsősorban délnyugaton még kialakulhat. Mindenhol mérséklődik a szél.

Hajnalban a felhősebb területeken kevésbé hűl le a levegő, de északon, északkeleten, ahol éjszaka már jelentősen csökken a felhőzet, ott 5 fok alá csökken a hőmérséklet, de a szélvédett völgyekben akár talaj menti fagy is előfordulhat. Helyenként pára- és ködfoltok megjelenésére is számítani kell. Napközben a felhősebb, helyenként kissé csapadékos dunántúli területeken 13-14 fok körüli értékekre van kilátás, máshol 16-18 fokot mérhetünk délután.

Szombaton és vasárnap elsősorban nyugaton és délnyugaton találkozhatunk több felhővel az égen, de mindenhol csapadékmentes időre van kilátás. A derültebb tájakon, elsősorban az ország északi felén hideg hajnalokra ébredhetünk, a szélvédett völgyekben helyenként továbbra is előfordulhat talajmenti fagy. Napközben kellemes őszi időre számíthatunk 16-20 fok közötti maximumokkal, de a felhősebb nyugati, délnyugati terülteken néhány fokkal alacsonyabb lehet a maximum.